Savremena rješenja
0

Halcom: Pionir u digitalnim platnim sistemima u Bosni i Hercegovini

Halcom
Halcom
Kompanija Halcom se ističe kao pionir u razvoju savremenih rješenja za platne sisteme u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi. Svoje inovacije širi na pet EMEA tržišta i podržava ih više od 50 banaka, dvije centralne banke, te klirinške kuće.

Sa prisutnošću u više od 200.000 kompanija samo u Jugoistočnoj Evropi, Halcom igra ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora.

Lokalna snaga internacionalne kompanije

Halcom, internacionalna kompanija sa snažnim lokalnim karakteristikama, aktivna je na tlu Bosne i Hercegovine već 24 godine. Njihov angažman u inovativnom razvoju proizvoda i usluga za finansijske institucije ističe se kroz agilan pristup i pažljivu analizu tržišta. Halcom svojim tehnološkim rješenjima doprinosi konkurentskim prednostima poslovnih partnera u finansijskoj industriji.

Multibank poslovanje i inovacije

Jedinstven koncept multibank poslovanja postavlja Halcom kao lidera s najvećim brojem podržanih banaka i krajnjih korisnika u Bosni i Hercegovini. Njihova inovativna rješenja iz oblasti usluga od povjerenja i mobilnih aplikacija dodatno unapređuju poslovanje kroz digitalno bankarstvo.

Kvalifikovane digitalne potvrde - sigurnost i pravna validnost

Halcom se ističe kao kvalifikovani ponuđač usluga od povjerenja i izdavalac kvalifikovanih digitalnih potvrda (potpisa) u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Sa više od 600.000 izdatih potvrda, Halcom pruža korisnicima identično pravno dejstvo kao svojeručni potpis.

Kvalifikovana digitalna potvrda
Kvalifikovana digitalna potvrda

Primjene kvalifikovanih digitalnih potvrda u Bosni i Hercegovini

Kvalifikovane digitalne potvrde (KDP) koje pruža Halcom donose niz konkretnih prednosti korisnicima u Bosni i Hercegovini, čineći ih ključnim instrumentom u digitalnom poslovanju.

  • Potpisivanje platnih naloga i radnje u Halcom elektronskom bankarstvu

Korisnici s KDP mogu sa sigurnošću potpisivati platne naloge i obavljati sve radnje u okviru Halcom elektronskog bankarstva kod 14 komercijalnih banaka u BiH. Ova funkcionalnost pruža jednostavan i siguran pristup finansijskim transakcijama.

  • Podnošenje PDV prijava kod uprave za indirektno-neizravno oporezivanje

KDP omogućava korisnicima da elektronski podnose PDV prijave kod Uprave za indirektno-neizravno Oporezivanje Bosne i Hercegovine. Ovaj proces postaje efikasniji, brži i manje podložan greškama.

  • Pristup portalima i elektronskim servisima

Kroz KDP, korisnici imaju mogućnost prijavljivanja na sve postojeće i buduće portale i elektronske servise koji zahtijevaju upotrebu kvalifikovane digitalne potvrde. Ova svestranost prilagođava se raznolikim potrebama poslovnog okruženja.

  • Odabir vrste medija: kartica i čitač, USB stick ili Halcom One

Korisnicima se pruža fleksibilnost u odabiru medija za korištenje KDP. Bilo da preferiraju karticu s čitačem ili USB stick, Halcom omogućava prilagođavanje potrebama pojedinca ili organizacije.

Halcom One
Halcom One

Halcom One predstavlja digitalni certifikat i e-identitet u oblaku, prilagođen za sve vrste elektronskih identifikacija. Vaš digitalni identitet, odnosno kvalificirani digitalni certifikat u oblaku, sada može biti s vama uvijek i svuda jer se nalazi na vašem mobitelu. Ovo inovativno i jedinstveno rješenje u BiH omogućava jednostavno upravljanje elektronskim identitetom, osigurava siguran pristup različitim uslugama te podržava mobilnost i fleksibilnost korisnika. Halcom One je ključ sigurnog, praktičnog i neprekidnog pristupa digitalnom svijetu.

  • Zakonska usklađenost i jednako dejstvo kao svojeručni potpis

Kvalifikovane digitalne potvrde izdate od strane Halcom CA Slovenija su potpuno zakonski usklađene i imaju jednako pravno dejstvo kao svojeručni potpis. Ovo pruža korisnicima sigurnost i povjerenje u validnost njihovih elektronskih transakcija.

  • Certifikat na Trusted Listi EU - validnost potpisa na širem području

Certifikat izdat od strane Halcom CA Slovenija, koji se nalazi na Trusted Listi EU, osigurava da je validnost potpisa priznata ne samo na teritoriji Bosne i Hercegovine već i u svim zemljama članicama EU. Ovo omogućava bezbrižno obavljanje transakcija i poslovanje na međunarodnom nivou.

Značaj u doba digitalne transformacije

U vremenu kada Bosna i Hercegovina ulazi u proces digitalne transformacije poslovnih aktivnosti, Halcom kroz kvalifikovane digitalne potvrde pruža zakonski usklađenu alternativu svojeručnom potpisu. Sa ovim tehnološkim inovacijama, korisnici mogu ostvariti visok nivo sigurnosti i efikasnosti u elektronskim poslovima.

Lokalna posvećenost globalnim standardima

Iako dio internacionalne kompanije, Halcom Sarajevo ostaje posvećen domaćem tržištu Bosne i Hercegovine. Kroz tehnološke inovacije, Halcom aktivno doprinosi jednostavnijem i sigurnijem poslovanju, donoseći dodatnu vrijednost klijentima i podržavajući ekonomski razvoj zemlje.