Predsjednik IDB-a
28

Hajjar: U BiH se poboljšava klima za poslovanje, SBF je najznačajniji biznis događaj u regionu

Klix.ba
Foto: SBF
Foto: SBF
Predsjednik Islamic Development Bank Groupa Bandar M. H. Hajjar kazao je tokom današnjeg održavanja Sarajevo Business Foruma (SBF) da se klima za poslovanje i investicije u Bosni i Hercegovini poboljšava, ali i da je SBF postao najznačajniji biznis događaj u regionu.

"Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisustvo ove banke u regionu jugoistočne Evrope nije nepoznanica. Ukupno, IDB grupacija je u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, uložila preko 650 miliona američkih dolara. Od svog osnivanja, prije 43 godine. Islamska razvojna banka (IDB) je podržala zemlje članice sa približno 100 milijardi američkih dolara", kazao je Hajjar.

Podsjetio je kako u BiH podržavaju BBI linije finasiranja domaćih farmera te kako provode program stipendiranja 64 studenta.

"Ovo je moje drugo učešće na SBF-u u ulozi predsjednika IDB grupe. Vrlo dobra organizacija Foruma govori mi kako je SBF postao najznačajniji biznis događaj u regionu", izjavio je Hajjar.

Podsjetio je kako je uloga privatnog sektora ključna u postizanju održivog socio-ekonomskog razvoja zemalja u razvoju.

"Obećavajuća klima za ulaganje, razvijeno zakonodavstvo, povoljni poreski režimi u skladu s globalnim poslovnim praksama uslovi su napretka", izjavio je Hajjar.

Vodeću poslovno-investicijsku konferenciju u regionu Jugoistočne Evrope, kreiranu kao platformu za poslovno umrežavanje s jedinstvenim ciljem ekonomskog razvoja regiona, devetu godinu organizuje Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IDB), pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.