biznis
448

Hadžić za Klix.ba: Očekujem da ćemo do 2020. godine imati autoput do mora

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dio autoputa na Koridoru 5C koji kroz BiH prolazi u dužini od 336 kilometara trebao bi biti završen do 2020. godine, rekao je u razgovoru za Klix.ba ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Dionica autoceste Sarajevo sjever - Sarajevo zapad na Sarajevskoj zaobilaznici, duga devet kilometara, svečano je otvorena sinoć, a Hadžić ističe da je ova dionica od velikog značaja za BiH, a posebno za glavni grad.

"Bilo je negativnih komentara i nakon otvaranja Sarajevske zaobilaznice. Koliko god se neko trudio od tih devet kilometara se ne može napraviti negativna stvar. BiH nije zemlja koja će imati pet miliona kilometara autoputa, pa da je devet kilometara malo. Svaki naš kilometar je zajednički uspjeh svih građana BiH", rekao je Hadžić za Klix.ba.

On je istakao da će do okončenja sezone građenja u ovoj godini biti završena dionica autoputa prema Zenici jug, zatim dionica Vlakovo - Tarčin, kao i dionica od Međugorja do granice s Hrvatskom.

"Paralelno s tim stvoreni su uslovi za izgradnju 10 kilometara autoceste na sjeveru, kod Odžaka i Orašja. Moramo misliti o sljedećim koracima, a to su spajanje Zenice sa Žepčem i u ovom trenutku jednom od najvažnijih projekata, spajanju koridora od Žepča prema Doboju", rekao je Hadžić.

Naglasio je da u narednom periodu treba biti spojen granični prijelaz Bijača sa Počiteljom, odnosno cestom M-17.

"Ostaje nam zatim dionica o kojoj dosta treba razmišljati i o kojoj treba napraviti više analiza, a to je dionica od Tarčina prema Počitelju. Trenutno smo manje orjentirani na tu dionicu jer je najteža za izvođenje radova, ali očekujem da ćemo do 2020. godine imati autoput do mora i da ćemo do tada spojiti kompletan koridor 5C sa njegovim krakom", kazao je Hadžić.