|

Gubici banka na hipotekarnim papirima možda i 400 milijardi dolara

Gubici banka na hipotekarnim papirima možda i 400 milijardi dolara
0
F
FENA
13.11.2007. u 10:42
0
komentara
0

dijeljenja
Gubici banka na hipotekarnim papirima možda i 400 milijardi dolara
Banke širom svijeta mogle bi pretrpjeti gubitke od čak 400 milijardi dolara, jer će bar svaki četvrti hipotekarni zajam iz rizične potprvoklasne kategorije biti neizmiren, procijenili su analitičari.
Kako je javila agencija Reuters, analitičar "Deutsche bank" Mike Mayo procijenio je gubitke na 150 do 250 milijardi dolara na osnovu potprvoklasnih zajmova u SAD u vrijednosti 1,2 biliona dolara, uz dodatnih 150 milijardi dolara gubitaka na poslovima finansijskih derivata koji su povezani sa potprvoklasnim dužničkim papirima.

I prema procjeni analitičara "Bear Stearnsa" Davida Hildera ukupni gubici banaka na potprvoklasnim hipotekarnim zajmovima kretat će se od 150 do 250 milijardi dolara, s tim što on ukupno američko tržište tih kredita cijeni na dva biliona dolara.

"Imajući u vidu fundamentalne perspektive, koje ukazuju na rastuće prilive zajmova po kojima se ne otplaćuju ni kamate ni glavnica, kako u hipotekarnom, tako i u portfelju komercijalnih zajmova, vjerujemo da su šanse veće da dođe do daljnjeg pogoršanja otpisa dugova, nego do poboljšanja", naveo je Hilder.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.