|

Graseli: BiH povećava izvoz u Sloveniju

Graseli: BiH povećava izvoz u Sloveniju
0
S
SRNA
13.12.2011. u 20:59
3
komentara
0

dijeljenja
Graseli: BiH povećava izvoz u Sloveniju Andrej Graseli
Slovenački ambasador u BiH Andrej Graseli izjavio je da je BiH u ovoj godini povećala nivo izvoza domaćih proizvoda u Sloveniju, što bi u narednom periodu moglo dovesti do uravnotežene robne razmjene između dvije zemlje.
Obraćajući se članovima Slovenačkog poslovnog kluba u BiH, Graseli je ocijenio da je porast domaćeg izvoza veoma ohrabrujući, ističući da su BiH i Slovenija tokom ove, ali i prethodnih nekoliko godina imale veoma razvijene odnose, bilježeći rast privredne saradnje, naročito u oblasti robne razmjene, te pozitivne trendove u uslužnim djelatnostima.

Nivo slovenačkih investicija u BiH, prema Graselijevim riječima, takođe je zadovoljavajući, s obzirom na to da se BiH po visini slovenačkih investicija nalazi na visokom trećem mjestu.

On je istakao da slovenački poslodavci zapošljavaju u BiH oko 15 000 ljudi.

Graseli je ocijenio da za dalju privrednu saradnju dvije zemlje postoje dobre perspektive, navodeći da su one najizraženije u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

"Neformiranje Vijeća ministara BiH direktno utiče na priliv stranih investicija u BiH", smatra slovenački ambasador.

Graseli je istakao da značajno mjesto u prirednoj saradnji dvije zemlje zauzima i Slovenački poslovni klub u BiH koji omogućava dobre prilike privrednicima za ostvarivanje polsovnih kontakata.

Ovaj poslovni klub održao je večeras u Sarajevu sastanak povodom završetka poslovne 2011. godine, tokom kojeg je predsjednik kluba Iztok Gornik predstavio godišnje rezultate i planove rada kluba, čiji je cilj organizovanjem različitih poslovnih skupova u BiH povezati privrednike ove dvije zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...