biznis
211

Gradnja hotela Hilton u Sarajevu može početi

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Općine Stari Grad Sarajevo potpisan je notarski ugovor kojim ova Općina prodaje 65 posto zemljišta Fatihu Kolu koji će graditi luksuzni hotel u glavnom gradu BiH. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić rekao je kako će Sarajevo dobiti prestižni hotel Hilton.

Kol je završio sve potrebne procedure u vezi s imovinsko-pravnim odnosima za 35 posto dijela objekta koji se tu nalazio, sada je dobio i dodatnih 65 posto zemljišta koje je bilo u vlasništvu Općine.

"Prije rata tu su bili i stanari koji su imali stanarsko pravo i Kol ih je obeštetio i isplatio. Ovih 65 posto zemljišta prodali smo za 3.600.000 KM. Hotel će biti istih gabarita i imat će dva podzmena sprata za garaže. Fasada će biti kakva je bila i prije jer je zgrada bila pod zaštitom države, dok će unutrašnji dio biti prilagođen njegovoj namjeni", rekao je Hadžibajrić.

Zgrada je granatirana i gorjela je 1993. godine. Od tada stoji kao ruglo u starom dijelu Sarajeva iza Katedrale. Kako je Kol rekao novinarima, gradnja počinje u septembru ove godine i trebala bi biti završena za godinu i po.

"Nadam se da će ovo biti dobra reklama za Stari Grad i Sarajevo. Radnici će raditi u tri smjene i nadam se da će radovi biti ranije završeni. Vrijednost investicije je 10 miliona eura bez dosadašnjih troškova", rekao je Kol.

Trenutno stanje objekta je veoma loše. Od konstrukcije su ostali fasadni zidovi, ploča iznad prizemlja i podruma te konstrukcija vertikalnih komunikacija. Međuspratne konstrukcije prvog, drugog i trećeg sprata te krova su izgorjele u bombardovanju 1992. godine. Ostatak konstrukcije je dodatno oštećen tokom poslijeratnih godina.