|

Građanin FBiH sa prosječnom platom 189 dana godišnje radi za državu

Građanin FBiH sa prosječnom platom 189 dana godišnje radi za državu
31
Klix.ba
28.12.2015. u 14:24
30
komentara
31

dijeljenja
Građanin FBiH sa prosječnom platom 189 dana godišnje radi za državu Foto: Arhiv/Klix.ba
Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI), organizira danas i sutra u Mostaru uličnu akciju pod nazivom „Koliko mjesečno plaćate državu?“. Odgovor na ovo pitanje građani mogu dobiti ukoliko unesu neto iznos svoje plate u kompjuterski program koji će izračunati ukupan iznos novca koji se izdvaja iz njihove plate i koji će im biti odštampan u obliku računa.
"Cilj ove akcije je upoznati građane sa količinom novca kojom se iz njihovih plata direktno i indirektno pune budžeti različitih nivoa vlasti. Očekujemo da ćemo na ovaj način zainteresirati građane da aktivnije učestvuju u pripremi budžeta i nadgledanju trošenja javnih sredstava. Dobro informirani i aktivni građani lakše će odabrati svoje predstavnike na predstojećim izborima", izjavila je Mirjana Sirćo, projektna menadžerica Fondacije CPI.

Građanin sa prosječnom platom u Federaciji BiH od 827 KM, bez ijednog izdržavanog člana porodice, mjesečno izdvaja za državu kroz doprinose, porez na prihod i PDV 51,88% svoje plate. U kalkulaciju se uzima da je cijela plata potrošena na robe i usluge na koje plaća PDV. Na ovaj način dolazimo do zaključka da zaposleni građanin u FBiH godišnje radi 189 dana.

Ulična akcija organizirana je u okviru projekta "Javne finansije: od javnih informacija do aktivnih građana", koji finansira Fond otvoreno društvo BiH. Ovo je druga po redu akcija ove vrste, prva je održana u Banja Luci, a naredna je planirana za Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...