Komentari (187)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U Bosni oni sa kupljenim diplomama imaju 4000KM veću plaću od ostalih sa validnim diplomama.
@gooUser1587738186 vise jarane, vise
@gooUser1587738186 text je o Njemačkoj a ne o Bosni.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Nek švabe uporede razlike u platama u Bosni i Hercegovini između javnog i privatnog sektora. To je zabrinjavajuće. Našim ljudima je vani odlično. Koliko god manje da zarađuju opet imaju za život dostojan čovjeka.
@PupanOždrljić Ne mas pojma koliko su stan i sve drugo skuplji u Njemackoj,nije ni cudo da nasi mnogi radnici rade i sjede kuci,malo je nas koji sebi mogu priustiti izlaske i restorane.
@PupanOždrlić Vidi se da veze nemas o tome da su kod nas u privatnom sektoru plate i po 2-3 hiljade samo treba imati skolu za njih isto ko i u Njemackoj... Ti mislis da u Njemackoj, ako imas za obican posao srednje strucne spreme platu 1.500 eura da je to isto ko ovdje imati 3.000. Jest jest, dok platis stan i rezije i osiguranje auta najmanje 1.000 ostane ti da kupis namirnice i da cekas opet platu...
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
Kad si dobar u svom poslu onda koliko zines dobit ces, a kad nisi normalno da ces manje zaradjivati...
OK, pa sta? Uzmi ili ostavi. A sta bi bilo kada bi se gledalo po ucinku? Nema sanse da bosnjo radi efikasnije od svabe, i svabo to zna.
lazu samo da ne dodjete, imas koliko pogodis ako ista znas raditi :D
U bosni da rade dvoje,isto ko u njemackoj je doslo vrijeme da mora dvoje da radi, ako nije plata dobra da jedno moze raditi onda je u bosni bolje..ali ko ima firmu i platu kako treba u bosni...ovdje ako zaradis 2500 netto i kad sve na kraju mjeseca uzmes sam u krug se vrtis..ako se u kredite uvalis onda si gotov.
Ja prije kad komentar onda dislike. Cinjenica da je vec godinama u njemackoj sistematski stranci losije poslove i place od svabe..prezime kad vidi a ista skola on ce müller meier primiti.Ako imas poznanstva onda to ide lakse i kao stranac..ja sam ovdje odrasto i znam Mentalität i kako disu..vidim na autima naprimjer koliko losija voze stranci sprema nekad.kredite teze dobiju sprema nekad..
Hm tako je svugdje sa swe diplomom i cak da si rodjen u swe imas manju platu zbog svog prezime na. Pa Europa treba jeftina a kvalitetna radno snaga zato su nas i primili i kazu neema diskriminacije
Ko suštinski upozna na svojoj koži ili grbači kako bosansko postratno društvo funkcioniše, neće mu biti teško da živi na Grenlandu a kamoli u Njemačkoj. Ova godina sa pandemijom je prisilno zaustavila odlazak ljudi. Sačekajmo niski start kada prodje ova boleščura.
Jest mi zao ovih sto 'lose' zive u Njemackoj. Stanovi u Njemackoj kostaju 1000 eura ako hoces da zivis u Minhenu. Ako dvoje radi, u kuci imate bar 1000 viska. Imate zdravstveno, mozete uzet bolovanje kad hocete. Mozete se obrazovati, pa dobit vecu platu i sl. U Bosni plata 600KM, dok sve poplacas budes u minusu. Kome je ovdje bolje evo bujrum nek dodje. Doktoru kad ides, prodas bubreg dok se izljecis. Ne mozes djecu skolovat normalno, ali zato je tesko u Njemackoj.
ovo je besmislena statistika, jer se mnogo stvari nije uzelo u obzir. stranac koji (perfektno) govori njemacki, stranac koji je zavrsio skolu u Nj, stranac koji je duze u Nj., stranac koji je iskusan i integrisan, poznaje pravila, zakone kao i Nijemac, itd. - zaradjuje isto ko i Njemac! Eh sad, ako se ne uzmu socio-kulturoloske razlike ili deficiti, odnosno problemi s kojima se stranci suocavaju, statistika moze izbaciti, da su stranci manje placeni. Ali to je svugdje u svijetu tako...
Nije svabo kriv sto sam bosanac i samo izmedzu 4200-4400,-brutto plus odmor kad je 644,-i bozic jedna plaza dodatno..
Kakve gluposti ljudi pišete?? Ispod 2000€ neto imaju samo ovi koji su skoro došli a evo ja npr. radim na CNC i imam 2800€ neto platu, stan kupio prije 10 god i isplatio ga, izdao ga a kupio kuću za 500000€ koju lagano otplaćujem. Živim odlično u svim segmentima
@Honey888 Zvuci da si u istocnoj njemackoj..
Pa šta hoće, dosta što ih Švabo pusti da žive u njegovoj zemlji
Zivim u Minhenu, kvalitet zivota nemam rijeci. kad vidim u kakvu mi skolu idu djeca i kako napreduju, meni dovoljno. radimo ja i zena i sasvim dovoljno zaradjujemo, ja radim u IT sektoru i cijene me njemci, zena radi pola radnog vremena u vrticu. nama dovoljno. i da nemam auto, ne treba mi, s bahn i ubahn nama dovoljno.
Ekipa, istrazite novu KRIPTOVALUTU Pi, rudarenje preko smartphonea jednim klikom dnevno, BEZ ULAGANJA, izlazak u mjenjacnice je planiran za kraj godine a coin i dalje vas smartphone moze besplatno skinuti dok god je projekt u zacetku. Prikljucite se projektu i pustite vas smartphone da sam zaraduje za vas. Skinite free app preko https://minepi.com/amazingorion ili app store i ulogirajte se s imenom i prezimenom te kodom (amazingorion). Nemate nista za izgubiti osim koje minute vremena :)