biznis
68

Grad privremenih rješenja: Sarajevski autoput se ove godine spaja na ulicu Safeta Zajke?

Piše: I. P.
Ako je suditi prema riječima Mirsada Dizdarevića iz Cesta Federacije BiH, optimističan plan preduzeća je ove godine početi i završiti gradnju LOT-a 2C u sklopu Sarajevske zaobilaznice.

Riječ je o nastavku gradnje Gradskog autoputa, ali koji bi u ovom LOT-u postao improvizovan u vidu privremene konekcije na ulicu Safeta Zajke.

"Prema trenutnim informacijama kojim raspolažemo, a to je urađena projektna dokumentacija, LOT2 C nastavlja se sa rondoa Briješće, odakle prelazi na nasipni dio i podijeljen je u dvije etape. Na prelazu preko pruge bit će izgrađen objekat pergola iza kojeg će se saobraćajnicom cesta konektovati na ulicu Safeta Zajke, koristeći mali kružni tok", rekao je Dizdarević za Klix.ba.

Dužina dionice je malo manja od jednog kilometra, a pored konektovanja na ulicu Safeta Zajke postoji i druga varijanta koja podrazumijeva uključivanje na IX transverzalu. Međutim, to zavisi od eksproprijacije koja nije u nadležnosti Cesta FBiH, već pod ingerencijom Općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo.

"Osnovna stvar je povezati ulicu Safeta Zajke sa Sarajevskom zaobilaznicom, čime ćemo napraviti veliko rasterećenje kada je riječ o ulasku u grad i izlasku iz njega. Tender za izvođača radova je raspisan, a ponude se otvaraju 15. januara kada ćemo imati jasnu sliku najpovoljnijeg ponuđača s kojim ćemo potpisati ugovor. Ukoliko sve bude spremno mi cijenimo da bi izvođač na gradilištu mogao biti prvog marta", objasnio je Dizdarević.

Rok za izvršenje radova naznačen je u tenderu, a on iznosi od sedam do osam mjeseci, što znači da bi u oktobru mogli imati okončane radove.

Također, treba napomenuti da spoj s ulicom Safeta Zajke predstavlja privremeno rješenje, dok se trajno rješenje ogleda u nastavku gradnje Gradskog autoputa prema istoku, tj. prema Ciglanama. Prema nepotvrđenim informacijama, spoj bi se trebao nalaziti na mjestu budućeg spajanja s planiranom IX transverzalom.