biznis
28

Goraždu zeleno svjetlo za početak milionskih projekata iz kredita Saudijskog fonda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu uskoro počinje realizacija značajnih infrastrukturnih projekata koji će se finansirati iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj, potvrđeno je prilikom današnje posjete delegacije ovog fonda općini Goražde.

Po sporazumu potpisanom između BIH i Saudijske Arabije, općini Goražde odobreno je šest miliona dolara predviđenih za rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže, izgradnju mosta te sanaciju i rekonstrukciju puteva.

"Mi u Goraždu finasiramo infrastrukturne projekte koji iznose oko 20 miliona saudijskih riala a to je 8 miliona dolara. Mi ćemo pratiti implementaciju i drugih projekata koji se tiču Saudijskog fonda za razvoj. U BiH smo aktivni od 1996. godine, tako da je iznos novca koji smo mi do sada uložili u BiH oko 590 miliona riala. Radi se o grantovima i zajmovima koje smo mi davali u BiH. Kada je u pitanju realizacija projekata Općine Goražde, protokol je potpisan prije dva mjeseca i sredstva su odobrena za Goražde i kako se bude vršila implementacija tako će se i novac raspoređivati na način kako smo to ranije dogovorili", izjavio je Mohammed Al Dalilan, predstavnik Saudijskog fonda za razvoj.

U općini povrđuju da ih od početka radova dijele još formalne procedure.

"Sve projekte smo pripremili, proveli potrebne procedure, izbor izvođača. Vrlo brzo možemo početi sa potpisivanjem ugovora sa sedam odabranih kompanija i zvanično početi sa radovima. Danas smo dobili zeleno svjetlo tako da radovi na svim projektima mogu početi. Sretni smo posebno kada je u pitanju vodovodna mreža jer znamo koliko građani imaju problema i taj je projekat prvi", najavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Izgradnja mosta u naselju Vitkovići, rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže te sanacija i rekonstrukcija puteva Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič, projekti su na čijoj realizaciji će biti angažovano sedam firmi kojima će direktno plaćati Saudijski fond. U državnom parlamentu očekuje se još ratifikacija sporazuma što, tvrde u općini, neće usloviti radove. Oni će uporedo na svim projektima početi najkasnije za mjesec dana, odmah nakon potpisivanja ugovora sa odabranim izvođačima radova.