Očekuje novi rast
13

Googleova matična kompanija Alphabet dosegla vrijednost od hiljadu milijardi dolara

Dž. L.
Sundar Pichai (Foto: AFP)
Sundar Pichai (Foto: AFP)
Googleova matična kompanija Alphabet dosegla je tržišnu vrijednost od hiljadu milijardi dolara, što je čini četvrtom američkom kompanijom ove vrijednosti.

Apple je prvi put dostigao bilionsku vrijednost u 2018. godini. Zatim su uslijedili Microsoft i Amazon. Vrijednost Applea i Microsofta danas prelazi cifru od tri biliona, dok je Amazonova tržišna vrijednost pala ispod toga.

Iako su kritičari bili poprilično glasni zbog dolaska novog izvršnog direktora u Alphabet, Sundara Pichaija, on je ipak uspio podići vrijednost kompanije. Podsjećamo, osnivač Alphabeta, Larry Page, u decembru prošle godine najavio je iznenadno povlačenje s mjesta generalnog direktora, zajedno sa suosnivačem i predsjednikom Sergejem Brinom.

Novoimenovani Pichai inače je bio izvršni direktor Googlea koji vodi sve poslove u kompaniji, od platforme YouTube, Androida do pretraživanja i oglašavanja. On ostvaruje gotovo sve prihode i zaradu.

Stoga je Pichai sada zadužen za čitav Googleov konglomerat, mada Page i Brin još uvijek imaju kontrolu nad većim dijelom dionica kompanije, što im daje značajan utjecaj na glavne odluke.

Najveću zahvalnost dostizanju vrijednosti od bilion dolara Alphabet može pripisati poslovanju "u oblaku" ili takozvanoj Cloud tehnologiji. Iako je još uvijek daleko iza vodećeg Amazona i Microsofta, Googleova matična kompanije udvostručila je stopu prihoda od milijarde dolara do dvije milijarde dolara po kvartalu, i to u periodu od februara 2018. do jula 2019. godine.

Alphabet očekuje sličan rast u 2020. godini jer planira udvostručiti svoju radnu snagu i jačati Google Cloud Health segment. Neke analitičke firme također su primijetile kako je kompanija stabilizovala svoj marketinški posao.

Uz tržišnu vrijednost od 620 milijardi dolara, Facebook bi mogao biti iduća kompanija koja će doseći bilionsku vrijednost.