Disinfo Lab
21

Google ulaže 300 miliona dolara u borbu protiv lažnih vijesti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompanija Google uložit će 300 miliona dolara u borbu protiv lažnih vijesti. Osim toga, ulagat će i u nove tehnološke alate koji će olakšati pretplatu na medijske publikacije.

Kompanija Google, koju su mnogi optuživali da uzima novac za oglašavanje koji bi trebao pripasti printanim medijima, priznala je da je novinarstvo u digitalnom dobu "pod pritiskom". Poručili su da imaju "zajedničku misiju" s tom industrijom koju, ističu, žele održati u budućnosti.

Ovaj tehnološki gigant saopćio je da su već radili na optimiziranju algoritama za pretraživanje kako bi prepoznali "dezinformacije", ali da sada idu korak dalje.

U prošlosti se Google suočavao s optužbama za širenje lažnih vijesti i malicioznih informacija koje su mogle utjecati na građane da glasaju za republikanskog kandidata Donalda Trumpa tokom predsjedničkih izbora u SAD-u.

Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Disinfo Lab" u sklopu koje će koristiti kompjuterske alate i novinarski nadzor kako bi pratili širenje dezinformacija tokom izbora. Također su pokrenuli i projekt "MediaWise", između ostalog u partnerstvu s Univerzitetom Stanford koji ima za cilj pomoći mladim čitateljima da na internetu razlikuju činjenice od lažnih vijesti.

Iz kompanije Google su rekli i da će uskoro pokrenuti pretplatu na vijesti čime će korisnicima omogućiti da se pretplate na participirajuće medije koristeći svoj Google račun, kao i da upravljaju svim pretplatama na jednom mjestu.

Vezani članci