Eliminiraju diskriminaciju
0

Google povećao plate svim svojim gay uposlenicima

Sarajevo-x.com
Internetski gigant Google od jučer je povećao plaće svim gay-radnicima. Naime, lezbijke i homoseksualci imat će veća primanja od kolega heteroseksualaca zbog toga što plaćaju veće poreze.

Kompanija Google je poznata po tome što svojim uposlenicima pruža mnogo više no što to čine ostale kompanije. Zaposleni u Googleu imaju besplatnu hranu, besplatne praonce rublja, a žene koje idu na porodiljsko pet mjeseci primaju punu plaću.

Sada je internetski gigant odlučio dati bonuse svim svojim gay-uposlenicima u SAD-u, te se nadaju kako će njihov primjer slijediti i ostale kompanije.

Naime, prema američkom zakonu bračni partneri uposlenika oslobođeni su plaćanja poreza na zdravstveno osiguranje, međutim to ne važi za homoseksualce. Kako bi ispravili tu zakonsku diskriminaciju čelni ljudi Googlea odlučili su svojim gay-uposlenicima davati bonus u iznosu od 790 eura godišnje. Iako je odluka donesena jučer gay-uposlenicima će biti isplaćen novac i za proteklih šest mjeseci.

Još uvijek nije poznato koliki je broj privilegovanih, no mediji izvještavaju da interna gay-grupa broji 700 članova.

Na ovaj način eliminiramo diskriminaciju s kojom se suočava gay-populacija. Svjesni smo da nije fer da plaćaju poreze, kazao je šef personalnog odjela u Googleu Laszlo Bock, dodajući da se nada da će i ostale kompanije slijediti Googleov potez.