Građevinarstvo u RS
0

Godišnje se opere pola milijarde KM

SRNA
U Republici Srpskoj (RS) se putem gradnje i prodaje nekretnina i stanova velike količine novca dobijenog trgovinom drogom ubacuje u legalne tokove, ali nijedna zvanična institucija nema podatke o kojoj cifri se tačno radi, piše "Glas Srpske".

Prema nezvaničnim podacima do kojih je došao banjalučki dnevnik, godišnje se na taj način "opere" oko pola milijarde KM.

Glavni specijalni tužilac RS Miodrag Bajić rekao je da u Specijalnom tužilaštvu nemaju egzaktne podatke o tome koliko se para godišnje ubacuje u legalne tokove na ovaj način i dodao da je za to potrebno formirati poseban tim uz prethodno donošenje zakona o porijeklu imovine.

On ističe da kriminalci prljav novac od svih vrsta krivičnih djela, posebno od prodaje droge, trgovine ljudima i oružjem, velikim dijelom pokušavaju da legalizuju kupovinom nekretnina i dodaje da je jedan od načina pranja novčane transakcije sa "of šor" kompanijama i fiktivnim preduzećima i privatizacijom preduzeća.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Srbije Aleksandar Vujičić naveo je da se na isti način u ovoj državi godišnje u legalne tokove ubaci između jedne i 1,7 milijardi evra i dodao da se do te cifre došlo na osnovu tokova novca, podataka obveznika, međunarodne saradnje sa finansijsko-obavještajnim službama i izvještaja MMF-a.

Vujičić ističe da se pranjem novca stvaraju paralelni centri moći koji mogu da utiču na ekonomski i politički sistem, smanjuju se budžetski prihodi i rejting zemlje i obeshrabruje ulaganje stranog kapitala.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da u toj asocijaciji nemaju nikakve podatke o tome i ističe da bi istraga u tom kriminalnom poslu predstavljala obiman posao.