biznis
0

Godišnja inflacija u BiH u maju 2,6 posto

FENA
Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju ove godine u odnosu na maj 2009. više su za 2,6 posto.

Na godišnjem nivou najveći opšti rast cijena u BiH su zabilježili odjeljci alkoholna pića i duhan za 29,7 posto, prijevoz za 12,1 posto i komunikacije za 6,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U maju ove godine u odnosu na maj 2009. hrana i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 2,3 posto, zbog prosječnog smanjenja cijena unutar grupe hrane od 2,5 posto i grupe bezalkoholnih pića od 0,3 posto.

Unutar grupe hrane najviše su pojeftinile klase masti i ulja za 13,9 posto, voća za 6,9 posto i mesa za 5,4 posto, dok su u grupi bezalkoholnih pića snižene cijene unutar klase mineralne vode, bezalkoholnih pića i sokova za 1 posto.

U odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti zabilježeno je povećanje cijena za 4 posto.

Najveća povećanja cijena evidentirana su unutar grupe vodosnabdijevanje i različite komunalne usluge za 9,1 posto radi povećanja cijena vodosnabdijevanja za 13,9 posto i komunalija za 8,8 posto, zatim unutar grupe električna energija, plin i drugi energenti za 4 posto radi povećanja cijena tečnih goriva za 26,1 posto.

U zemljama regije su zabilježene stope inflacije na godišnjem nivou i to: u Sloveniji (2,1 posto), Hrvatskoj (0,8 posto) i Srbiji (3,7 posto).