{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnja inflacija u BiH u maju 2,6 posto

F
29.6.2010. u 13:12
0
0
Godišnja inflacija u BiH u maju 2,6 posto
0
Godišnja inflacija u BiH u maju 2,6 posto
Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju ove godine u odnosu na maj 2009. više su za 2,6 posto.
Na godišnjem nivou najveći opšti rast cijena u BiH su zabilježili odjeljci alkoholna pića i duhan za 29,7 posto, prijevoz za 12,1 posto i komunikacije za 6,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U maju ove godine u odnosu na maj 2009. hrana i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 2,3 posto, zbog prosječnog smanjenja cijena unutar grupe hrane od 2,5 posto i grupe bezalkoholnih pića od 0,3 posto.

Unutar grupe hrane najviše su pojeftinile klase masti i ulja za 13,9 posto, voća za 6,9 posto i mesa za 5,4 posto, dok su u grupi bezalkoholnih pića snižene cijene unutar klase mineralne vode, bezalkoholnih pića i sokova za 1 posto.

U odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti zabilježeno je povećanje cijena za 4 posto.

Najveća povećanja cijena evidentirana su unutar grupe vodosnabdijevanje i različite komunalne usluge za 9,1 posto radi povećanja cijena vodosnabdijevanja za 13,9 posto i komunalija za 8,8 posto, zatim unutar grupe električna energija, plin i drugi energenti za 4 posto radi povećanja cijena tečnih goriva za 26,1 posto.

U zemljama regije su zabilježene stope inflacije na godišnjem nivou i to: u Sloveniji (2,1 posto), Hrvatskoj (0,8 posto) i Srbiji (3,7 posto).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: