Gradnja autoputa
10

Godinama traže izvođača radova: Autoceste ponovo raspisale tender za dionicu Počitelj - Zvirovići

Piše: A. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Javno preduzeće Autoceste FBiH ponovo je raspisalo poziv za dostavljanje ponuda za gradnju dionice autoputa na dionici Koridora 5C Počitelj – Zvirovići dužine 11,75 km.

Dionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekt na ovoj dionici je most Počitelj dužine 945, a visine 100 metara.

Prema detaljima objavljenog poziva, predviđeno je potpisivanje dva ugovora, jednog koji se tiče dionice Počitelj - Počitelj most te drugog koji se odnosi na dionicu Počitelj most - Zvirovići.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura, koje je osigurala Evropska investicijska banka (EIB).

Dionica Počitelj - Zvirovići godinama čeka na početak radova. Prvi tender raspisan je 2014. godine, a Javno preduzeće Autoceste FBiH tada je odlučilo posao dodijeliti kompanijama Euroasfalt i Strabag, uprkos činjenici što je ponuda kompanija Hering iz Širokog Brijega i hrvatskog Vijadukta bila za 20 posto niža.

Nakon toga, EIB je zaustavio potpisivanje projekta te su vršene određene provjere. Nakon toga je odlučeno da se tender poništi i raspiše novi.

Posljednji tender poništen je u martu 2017. godine nakon što je najpovoljniju ponudu za izgradnju dionice imao konzorcij firmi Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd iz Azerbejdžana i Kine.

Na ovaj tender su se javile i kompanije China Gezhouba Group Company Limited (Kina), Joint Venture: Strabag AG i Euro-Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) i Joint Venture: Fernas & Ozgun Insaat (Turska).

Iz Evropske banke su naveli kako smatraju da je došlo do povrede postupka nabavke usljed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima. Navedeno je da su istim prekršene odredbe o povjerljivosti iz Ugovora o finansiranju zaključenog između BiH i EIB-a.