{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GM otpušta još 2.000 radnika u Opelu

F
2.2.2010. u 09:42
0
2
GM otpušta još 2.000 radnika u Opelu
0
GM otpušta još 2.000 radnika u Opelu
Foto: Reuters
Američki General Motors (GM) planira da otpusti još 2.000 radnika u svojoj njemačkoj podružnici "Opel", ali ne namjerava da smanjuje troškove za menadžment, saopćili su danas evropski radnički lideri, poslije sastanka "oči u oči" sa izvršnim direktorom Opela Nickom Reillyem.
To je bio prvi direktni sastanak dvije strane otkad je GM prošlog mjeseca razgnjevio radnike saopćenjem da će biti zatvoren pogon Opela u Antwerpenu, što je jedan radnički lider ocjenio kao "objavu rata".

Portparol Opela je potvrdio da ta kompanija ostaje pri planu da ukine 8.300 radnih mesta, od toga 4.000 u Njemačkoj, donijetom u okviru programa za smanjenje kapaciteta za petinu uslijed slabe tražnje koja će takva ostati još godinama.

Dokument GM "Plan održivosti VI" predviđa da broj zaposlenih u Opelu bude smanjen za oko 9.960, na ukupno 37.700, pri čemu će najveći udarac pretrpjeti pogoni u Njemačkoj, u kojima će biti otpušteno 5.660 radnika.

Radnički lideri su također prenijeli da su na tom sastanku čuli da Opel više ne planira da smanji troškove u rukovodstvu za 35 posto, već da će, naprotiv, "biti zaposleno novo osoblje u upravi".

GM je saopćio da želi da zaposleni prihvate njegov plan do sredine februara, kako bi pomogli kompaniji da bude smanjena na veličinu koja će biti profitabilna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: