biznis
0

Globalni izvještaj konkurentnosti: BiH tek na 106. mjestu

FENA
Prema Globalnom izvještaju o konkurentnosti za 2007.-2008., koji je pripremio Svjetski ekonomski forum, od 131 obuhvaćene zemlje, BiH je po konkurentnosti na 106. mjestu i u odnosu na prethodnu godinu pogoršala je svoju poziciju za 24 mjesta.

Međutim, ako se uzme u obzir činjenica da su protekle godine u izvještaju bile obrađene 122 zemlje, BiH je onda doživjela pad konkurentnosti za 15 mjesta, s 82. na 97. poziciju.

Prezentirajući danas u Sarajevu Izvještaj o konkurentnosti BiH, koji su pripremili Akademija nauka i umjetnosti BiH i MIT Centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, direktor MIT Centra Zlatko Lagumdžija kazao je da je BiH u odnosu na 2006. svoju poziciju pogoršala u velikoj većini parametara od njih ukupno 133 i da je ova godina jedna od najlošijih otkako se priprema ovaj izvještaj, od 1999.

Međutim, najveći problemi za BiH i dalje su tehnološka spremnost, inovativnost i infrastruktura, dok su najveći problemi poslovne zajednice neefikasna državna birokratija, neadekvatna politika i korupcija.

Od 131 države po stanju razvoja klastera BiH je na 128. mjestu, kao i po stepenu oporezivanja, a nivo prihvatanja tehnologija u firmama je na 127. mjestu. Prema vladinim troškovima na 124., a efektivnosti zakonodavnog okvira na 122. Prema povjerenju javnosti u političare BiH je na 120. mjestu.

BiH je u novom izvještaju pokazala “pad” i u segmentu zdravstva i osnovnog obrazovanja i makroekonomskoj stabilnosti .

U aktivu, odnosno pozitivnije parametre spada njih samo devet, a tu su: razlika između kamatnih stopa za štednje i investicije, poslovna cijena terorizma, širenje HIV-a, utjecaj HIV-a na biznis, pravni mehanizmi zaštite zajmodavca i zajmoprimca, učešće žena u ukupnoj radnoj snazi, fleksibilnost određivanja nadnice, učestalost trgovinskih barijera, prisustvo malarije.

Komentirajući ovaj izvještaj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je tu pokazano da BiH ima jako loš kvalitet institucija koje bi trebalo da podržavaju ekonomiju da je u toj oblasti na 113. mjestu, te da je iza nje od zemalja jugoistočne Evrope samo Albanija.

-Konstatirano ekonomsko stanje je direktna posljedica političke krize koja je s manjim ili većim intenzitetom prisutna kod nas od donošenja Daytonskog sporazuma, a ta kriza je eskalira ostavkom predsjedavajućeg Vijeća ministara. Uvjeren sam da mi imamo potencijala za ekonomski razvoj, ukoliko uspijemo izaći iz te krize koja već predugo traje, rekao je Komšić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian ocijenio je da je za negativne pokazatelje u aktuelnom izvještaju najviše krivo nedosljedno provođenje reformi, ali je kazao da je u tom kontekstu u Brčko Distriktu mnogo bolja situacija nego u dva entiteta.

Među prvih deset po konkurentnosti u svijetu su SAD, Singapur, Švicarska, Danska, Švedska. Slovenija je na 39. mjestu, Hrvatska 57., Crna Gora 82., Srbija na 91., Makedonija 94., a Albanija 109. Najlošiji je Čad i on zauzima 131. mjesto.

Prema Izvještaju Svjetske banke za 2008. od 178 zemalja BiH je pozicionirana na 105 mjesto.