{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Globalni finansijski sistem i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije

F
6.10.2010. u 11:22
0
0
Globalni finansijski sistem i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije
0
Globalni finansijski sistem i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije
Foto: SkyNews
Međunarodni monetarni fond saopćio je da se globalni finansijski sistem donekle oporavio od ekonomske krize, ali ostaje Ahilova peta ekonomskog oporavka.
U novom istraživanju MMF-a navodi se da problemi u bankovnom sektoru znače da vlade moraju biti oprezne i spore prije nego povuku podršku finansijskim institucijama. MMF također poziva na razjašnjavanje novih pravila reguliranja finansijskog sistema.

Američki ekonomski oporavak, u međuvremenu, dobija poticaj od sektora usluga. Privatna organizacija Institute for Supply Management izvještava da je američki sektor usluga rastao i u septembru, deveti mjesec zaredom, i to bržom stopom od očekivane.

Ova organizacija anketira kompanije u uslužnom sektoru, od banaka preko restorana do pružatelja zdravstvenih usluga. U izvještaju se navodi da su kompanije i dalje oprezne u pitanju ekonomije, a da tek nešto više od polovine ispitanih izražava neki optimizam.

A najnoviji pokazatelji iz Evrope, prenosi VoA u utorak, sugeriraju oporavak ekonomskog oporavka na Starom kontinentu. Kompanija Markit, koja se bavi finansijskim informacijama, navodi da su evropski sektor usluga i industrije rasli u septembru po najsporijoj stopi u proteklih sedam mjeseci, a da je u Španiji i Irskoj zabilježen pad. Podaci sugeriraju i pad ekonomskog rasta u Italiji.

Kako se pojašnjava, evropski ekonomski rast sve više ovisi o zemljama poput Francuske i Njemačke, a dovodi se u pitanje sposobnost Grčke, Portugala i Irske da rastu u vrijeme kad moraju značajno rezati svoju državnu potrošnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: