Financial Times
0

Balkanske zemlje među posljednjim izlaze iz krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Globalna ekonomska kriza kasno je zahvatila balkanske zemlje koje sada iz nje izlaze među posljednjima, piše danas londonski Financial Times.

Pozivajući se na mišljenje jednog stručnjaka za evropsku ekonomiju dnevnik ističe da te države za razliku od centralne Evrope koja je tješnje povezana s Njemačkom, više zavise od Grčke i Italije, direktno u trgovinskim vezama i indirektno putem vlasništva nad njihovim bankama.

Financial Times konstatuje da u Evropi na ekonomskom planu sunce jače sija i da to budi nadu da bi evropski kontinent bar još nekoliko mjeseci mogao da se odbrani od hladnog vjetra koji puše iz Sjedinjenih Država ili Azije.

Predvođene Njemačkom, vodeće evropske ekonomije u posljednjih nekoliko sedmica ostvaruju znatno bolje rezultate.

Poljska, Češka i Slovačka su među zemljama koje su imale velike koristi od jačanja najmoćnije evropske ekonomske sile. Britanija stoji bolje od Amerike, a privredni pokazatelji su vrlo dobri za Poljsku, Tursku i Rusiju, iako privreda te zemlje osjeća posljedice nedavnih suša i požara.

Privredni rast u članicama Evropske unije znatno je povećan u tromjesečnom periodu do juna, a najnoviji podaci pokazuju da se stopa nezaposlenosti u Uniji nije povećala još od februara, mada je i dalje na visokom nivou od gotovo 10 posto.

Predviđa se da će se takav trend nastaviti sve do kraja godine, pa čak i posustajanje američkog ekonomskog oporavka koje će se neminovno osjetiti u drugim dijelovima svijeta ne prijeti da u skorijoj budućnosti izazove katastrofu, navodi Financial Times.