"Izađimo pred radnje"
637

Glas malih biznisa poziva na proteste: Tražimo ostavke Fadila Novalića i Jelke Milićević

R. D.
Ejub Kučuk, lider Facebook grupe Glas malih biznisa, pozvao je članove ove online zajednice, koja ima više od 48 hiljada članova, na proteste. Protesti bi se trebali održati u četvrtak, 21. maja, od 12 do 13 sati, a mjesto održavanja je prostor ispred poslovnih objekata svakog od vlasnika biznisa.

Kučuk koji već dva mjeseca apelira na vlast i političke stranke da reaguju i olakšaju poziciju poslovnom sektoru, u posljednjoj objavi kaže da je "dosta šutnje i trpljenja te da je vrijeme za prvu fazu protesta.

"Ne trebamo ništa prijavljivati, zatvorimo vrata radnji, obucimo uniforme, jakne ili majice naših firmi, stanimo zajedno sa svim svojim uposlenicima ispred svake radnje, obrta ili firme, fotografišite ili snimite video mobitelom i pošaljite s imenom firme i brojem zaposlenih na #GlasMalihBiznisa ili postavitee na svoj FB page i tagujte #GlasMalihBiznisa. Uposlenici firmi i radnji koje se nalaze u tržnim centrima, neka u radnoj garderobi izađu ispred trgovačkog centra i tako pokažu koliko uposlenika nema pravo da zaradi koru hljeba, a vlasti traže sve doprinose", naveo je on.

Kao razlog za proteste navedeni su zahtjevi: hitna isplata subvencija doprinosa, hitna isplata martovskih i aprilskih minimalnih plata za firme koje su obuhvaćene kantonalnim subvencijama, obustava inspekcijskih nadzora i kažnjavanje firmi dva mjeseca od otvaranja tržišta, smanjenje PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge kao u Njemačkoj, oslobađanje od plaćanja svih kantonalnih i općinskih taksi i parafiskalnih nameta, smjena Fadila Novalića, Jelke Miličević i svih osoba koje su uključene u nabavku respiratora, obustavu kupovine vodenih topova i ostale opreme koja se koristi za sprečavanje protesta i represiju nad građanima BiH", pojasnio je Kučuk.