Saznaje Klix.ba
1

GIKIL od inspekcije zatražio prolongiranje zatvaranja, nadaju se i okolinskoj dozvoli

A. K.
Detalj iz jedne od akcija federalnih inspektora u GIKIL-u (Foto: D. Z./Klix.ba)
Detalj iz jedne od akcija federalnih inspektora u GIKIL-u (Foto: D. Z./Klix.ba)
Global ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL) od Federalne uprave za inspekcijske poslove zatražila je prolongiranje roka za predaju dokumenta za izdavanje zahtjeva za okolinsku dozvolu za prekid rada postrojenja i pogona, saznaje Klix.ba.
Global ispat koksna industrija Lukavac do jučer je imala rok u kojem će Federalnoj upravi za inspekcijske poslove predati studiju o procjeni utjecaja na okoliš te podnijeti zahtjev za okolinsku dozvolu za prekid rada postrojenja i pogona u sastavu kompanije.

Kako saznajemo, zbog administrativnih procedura studija će zvanično biti predata u narednim danima, dok je već upućen zahtjev za izmjenu roka vezano za predaju dokumenta za zatvaranje kompanije.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, GIKIL je uputio zahtjev s ciljem izmjene roka za podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu za prekid rada postrojenja i pogona u sastavu kompanije do dobijanja odgovora od Federalnog ministarstva okoliša i turizma po zahtjevu za izdavanje integralne okolinske dozvole.

Postupajući federalni inspektor zaštite okoliša je u ranijem kontrolnom inspekcijskom nadzoru kod GIKIL-a konstatovao da je ova kompanija od Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobila rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole u pogonima za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, zbog čega su, kako nam je potvrđeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, zapisnikom o inspekcijskom nadzoru operatoru konstatovani prekršaji. Oni su se odnosili na nepribavljanje okolinske dozvole i prekoračenja graničnih vrijednosti štetnih emisija.

"Kontrolnim inspekcijskim nadzorom je također konstatovano da, od momenta prijema rješenja resornog ministarstva operator nije uložio sredstva za nabavku opreme za smanjenje prekograničnih vrijednosti emisija. Nadalje, federalni inspektor zaštite okoliša je donio prvostepeno rješenje kojim je subjektu nadzora prvobitno naloženo da izvrši procjenu utjecaja na okoliš i podnese zahtjev za okolinsku dozvolu za prekid rada postrojenja i pogona u sastavu GIKIL-a, s rokom od 30 dana od dana dostavljanja rješenja", kazali su za Klix.ba iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, kako su naveli, GIKIL je uložio žalbu na prvostepeno rješenje, koja je uvažena od drugostepenog organa, odnosno Federalnog ministarstva okoliša i turizma te je konačnim rješenjem 1. oktobar 2020. određen kao novi rok za izvršenje naloženih mjera.

"GIKIL je početkom septembra ponovo podnio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje integralne okolinske dozvole te se potom, pozivajući se na član 71. Zakona o zaštiti okoliša FBIH koji se odnosi na rok za izdavanje okolinske dozvole od 120 dana, obratio zahtjevom i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove s ciljem izmjene roka za podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu za prekid rada postrojenja i pogona u sastavu GIKIL-a do dobijanja odgovora od Federalnog ministarstva okoliša i turizma po zahtjevu za izdavanje integralne okolinske dozvole. Federalna uprava za inspekcijske poslove će u zakonskom roku razmotriti ovaj zahtjev subjekta nadzora i donijeti odluku po istom", kazali su nam iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Precizirali su i to da su postupajući federalni inspektori u okvirima važećih pravnih propisa i višegodišnjem kontinuitetu vršenja redovnih i kontrolnih inspekcijskih nadzora, GIKIL-u nastojali pružiti osnove za nastavak rada, kao i moguće zakonite okvire kako bi se sačuvala proizvodnja i održalo poslovanje ovog privrednog subjekta.

"Shodno posebnom javnom i društvenom interesu, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su godinama, vršeći redovne i kontrolne inspekcijske nadzore te nadzore po mnogobrojnim prijavama stanovnika i udruženja za zaštitu životne sredine, izricali mjere za usklađivanje poslovanja GIKIL-a sa važećim pravnim propisima i nužnim ekološkim standardima. Pored svojih zakonom propisanih inspekcijskih aktivnosti, rukovodstvo Federalne uprave za inspekcijske poslove je tokom dugotrajnog procesa kontrole zakonitosti poslovanja i proizvodnje GIKIL-a iniciralo i prisustvovalo nizu sastanaka na kojima su se pokušala iznaći rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u, koje su i radnici delegirali putem svoje Sindikalne organizacije", istaknuli su iz federalnih inspekcija.

Podsjećamo, proteklih dana GIKIL se nalazi u fokusu javnosti nakon objavljivanja informacije da bi ova kompanija mogla biti zatvorena, a skoro hiljadu radnika ostati bez radnog angažmana. Radnici su putem sindikata poručili da neće dozvoliti zatvaranje kompanije te da će se svim silama boriti za očuvanje radnih mjesta.

S druge strane, iz uprave ove kompanije za Klix.ba su rekli da zatvaranje nije rješenje te da je gašenje bilo kojeg pogona unutar kompleksa veoma ozbiljna priča, a što je obrazloženo i u samoj studiji o procjeni utjecaja na okoliš.

"Samo za fabriku Koksara, u slučaju njenog gašenja potrebno bi bilo oko 40 miliona konvertibilnih maraka, i to samo za sirovinu. Za zbrinjavanje otpada na fabrici AMK milion KM, na fabrici Energana isto toliko i tako dalje. Dakle, pričamo o najmanje 45 miliona maraka koje bi bilo potrebno obezbijediti iz izvora koji trenutno ne postoje. Toliko sredstva i još mnogo više mi ustvari želimo uložiti u fabriku da bi radila još bolje, tako da je samo na osnovu ovoga moguće vidjeti šta znači gašenje, a šta ulaganje i nastavak rada što je naše opredjeljenje", kazao nam je ranije Dževad Kasumović, generalni direktor GIKIL-a.

Iz ove kompanije su naveli i to da je GIKIL-u potrebno razumijevanje, podrška svih nadležnih institucija te investitor koji će biti spreman uhvatiti se u koštac sa svim problemima.