|

Gdje je izgubljeno pismo podrške za blok 7 u Tuzli: Elektroprivreda čeka Vijeće ministara

Gdje je izgubljeno pismo podrške za blok 7 u Tuzli: Elektroprivreda čeka Vijeće ministara
19
A. D.
29.8.2019. u 17:42
20
komentara
19

dijeljenja
Gdje je izgubljeno pismo podrške za blok 7 u Tuzli: Elektroprivreda čeka Vijeće ministara Blok 7 TE Tuzla
Iako je Vijeće ministara BiH na sjednici od 5. avgusta konačno, nakon duže trakavice usvojilo pismo podrške za gradnju kapitalnog infrastrukturnog objekta u BiH Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, u Elektroprivredi BiH su nam potvrdili da taj akt još nisu zaprimili kako bi krenuli u dalju proceduru.
Senad Salkić, izvršni direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije potvrdio nam je da je ovo pismo potrebno i Elektroprivredi, ali i kineskoj strani, kako bi EXIM banka odobrila kreditnu liniju i da bi svi potpisani ugovori bili efektivni.

Treba podsjetiti da su odluke Parlamenta Federacije BiH o davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla kao i odluka o izdavanju garancije Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje stupile na snagu 11. aprila.

No, od tada se zastoj desio u Vijeću ministara uprkos nastojanjima resornog ministra Mirka Šarovića da se pismo podrške usvoji na nivou BiH.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli bi kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3, 4 i 5 sigurno je najveći projekt u elektroenergetici BiH u ovom trenutku, a njegova vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM. Rok za gradnju iznosi 56 mjeseci.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...