Nova trakavica
19

Gdje je izgubljeno pismo podrške za blok 7 u Tuzli: Elektroprivreda čeka Vijeće ministara

A. D.
Blok 7 TE Tuzla
Blok 7 TE Tuzla
Iako je Vijeće ministara BiH na sjednici od 5. avgusta konačno, nakon duže trakavice usvojilo pismo podrške za gradnju kapitalnog infrastrukturnog objekta u BiH Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, u Elektroprivredi BiH su nam potvrdili da taj akt još nisu zaprimili kako bi krenuli u dalju proceduru.

Senad Salkić, izvršni direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije potvrdio nam je da je ovo pismo potrebno i Elektroprivredi, ali i kineskoj strani, kako bi EXIM banka odobrila kreditnu liniju i da bi svi potpisani ugovori bili efektivni.

Treba podsjetiti da su odluke Parlamenta Federacije BiH o davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla kao i odluka o izdavanju garancije Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje stupile na snagu 11. aprila.

No, od tada se zastoj desio u Vijeću ministara uprkos nastojanjima resornog ministra Mirka Šarovića da se pismo podrške usvoji na nivou BiH.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli bi kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3, 4 i 5 sigurno je najveći projekt u elektroenergetici BiH u ovom trenutku, a njegova vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM. Rok za gradnju iznosi 56 mjeseci.