biznis
0

Gdje i kako pokrenuti biznis?

Klix.ba
Ako želite pokrenuti biznis, pokušajte na Novom Zelandu. Tako barem tvrde stručnjaci međunarodne organizacije za nadgledanje uslova za razvoj poslovanja.

Analitičari međunarodne organizacije za nadgledanje uslova za razvoj poslovanja (www. doingbusiness.org) su napravili detaljan izvještaj na preko 190 stranica o situaciji u svijetu kada je u pitanju pokretanje biznisa. Analizirani su faktori poput lakoće dobijanja dozvola, vremena potrebnog da se posao pokrene, mogućnosti pronalaska radne snage, količine profita koju je potrebno izdvojiti za poreze i mnogi drugi. Tako je recimo, za dobijanje poslovne licence u Finskoj potrebno svega 56 dana, dok za istu proceduru u Bosni i Hercegovini treba strpljivo sačekati čak 476 dana.

Radnike je najlakše angažirati i otpustiti u Hong Kongu i Kini, dok je to najteže učiniti u Portugalu i Kongu.

Ako želite sagraditi skladište, najlakše ćete to postići na Novom Zelandu, a najteže u Bosni i Hercegovini; čak će vam to prije i lakše poći za rukom u Iranu, Rusiji i Gvatemali.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Na sveobuhvatnoj listi mogućnosti brzog i lakog pokretanja biznisa, na prvom mjestu se nalazi Novi Zeland. Bosna i Hercegovina je na 87. mjestu, dok je na posljednjem, 155. mjestu Demokratska republika Kongo.

Cjelokupan izvještaj PDF formatu možete naći ovdje.

Sarajevo-x.com | zoka.blogger.ba