Na 5 godina
0

Garancija za nižu cijenu gasa u 2020: Arcelormittal i BH-Gas potpisali ugovor

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Generalni direktori ArcelorMittala Zenica Biju Nair i BH-Gasa Jasmin Salkić potpisali su danas petogodišnji ugovor o stabilnosti snabdijevanja gasom nakon šest mjeseci pregovora.

Kako je rekao federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić, 20-godišnji ugovor koji su ove dvije kompanije imale je istekao i posljednjih mjeseci se vode intenzivni pregovori.

"Dogovoreno je koju količinu preuzima Arcelormittal i nova kompanija Toplane u Zenici. Ovo je garancija BH-Gasu da može dodatno smanjiti cijenu prema građanima Sarajeva i svim distributivnim kompanijama. U narednih sedam dana čekamo analizu Nadzornog odbora i nakon što potvrdi cijenu mi ćemo to proceduralno riješiti i od 01. januara 2020. godine smanjiti cijenu gasa za oko 10 posto", rekao je Džindić.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair kazao je kako zajednički u dugu njihove tradicije nastavljaju napredovati. Istakao je kako ovaj ugovor nije bitan samo za njihovu firmu već i za druge firme i građane jer će u narednih pet godina osigurati nižu cijenu.

"Najvažnije je da Ministarstvo energetike i ministar Džindić razumiju naše probleme i spremni su da ih rješavamo zajedno. Primamo najbolja rješenja za industriju, zapošljavanje i ekonomiju. Najvažnije je da bude bolja saradnja industrije i Vlade što će dovesti i nove investicije", rekao je Nair.