Dodijeljene i nagrade
22

Gala ceremonijom otvoren 8. Sarajevo Unlimited, danas glavna konferencija

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited
Institucije, tržišni lideri, zvijezde industrija iz oblasti tehnologija i preduzetništva, predstavnici međunarodnih organizacija i mladi već 8. godinu zaredom čine Sarajevo Unlimited koji okuplja eksperte spomenutih oblasti. Forum je jučer i svečano otvoren.

Prvi dan Foruma je bio rezerviran za 3D printing i aditivne tehnologije, te mlade inovatore i finale Smart-up Sarajevo takmičenja, a navečer je uslijedila gala ceremonija dodjele nagrada.

"Vrijedi napomenuti da značajnu podršku organizaciji ovog, najprepoznatljivijeg foruma inovacija, tehnologija i poduzetništva, pružili su naši dugogodišnji partneri: Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, EU Delegacija, vlada SR Njemačke i GIZ BiH, AMUS, te kompanije BH Telecom, Huawei, Porsche Sarajevo, Infinity International Group i EP Mobile, Core, NLB banka, Ananas, E - Commerce asocijacija Bosne i Hercegovine, te E - Commerce Asocijacija Sjeverne Makedonije, Mozaik Fondacija, 3D Republika i brojne druge kompanije. Ovo je iznimno značajno jer spajamo kompanije, institucije, inovatore i mlade ljude", navela je u uvodnom obraćanju izvršna direktorica Networks Fondacije Alma Hoffmann.

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited

Tokom gala ceremonije, organizatori su dodijelili nagrade u nekoliko kategorija, napomenuvši da je sam Sarajevo Unlimited nastao inspiriran start-up ekosistemima.

Nagrada za Najveću institucionalnu podršku dodijeljena je Vladi Kantona Sarajevo. Premijer Nihad Uk istakao je značaj Foruma koji je stavio Sarajevo na mapu svijeta iz oblasti poduzetništva, inovacija i tehnologija.

Kompanija BH Telecom je dugogodišnji partner Sarajevo Unlimiteda, stoga joj je dodijeljena nagrada Dugogodišnja izvrsnost. Generalni direktor Amel Kovačević, naglasio je da kompanija BH Telecom uvijek podržava dobre priče.

3D Republici je dodijeljena nagrada Zvijezda Unlimited saradnji, a kompaniji Bizbook Zvijezda Networks inkubatora.

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited

"Zasigurno hiljade mladih su 'prošli' kroz Networks. Tada, start-upi na početku, danas su prerasli u ozbiljne i uspješne kompanije", naglasili su organizatori.

Prepoznat je značaj i medija u kreiranju javnog mijenja po pitanju tehnologija, inovacija i preduuzentištva, te nagrada Zlatnog Unlimited medija je pripala BHRT-u.

Mladi ljudi su u posebnom fokusu tako da oni najbolji imaju priliku biti predstavljeni donosiocima odluka i predstavnicima kompanija. Ilma Hodžić proglašena je Volonterkom godine.

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited

Konferencija ovogodišnjeg Foruma održati će se sa misijom da insistirajući na okupljanju i vidljivosti svih relevantnih evropskih i svjetskih, ekonomskih i tehnoloških trendova na jednom mjestu, ukažu na ekonomske, turističke i sve druge potencijale naše zemlje, uz dijeljenje ideje - pozitivnih poslovnih praksi, modela i iskustava.

Registracije su otvorene od 8 sati.