biznis
0

FT: Ekonomski razvoj BiH zavisi od političke situacije

Sarajevo-x.com
U svom opširnom izvještaju o ekonomskom i političkom stanju u BiH, Financial Times osvrnuo se na problematiku koja zaustavlja procese reforme, korupciju, ulogu i harizmu bh. političkih lidera kao i na političku krizu koja je obilježila protekli period i njeno okončanje parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz svog ureda u jednoj od elitnih poslovnih zgrada u Sarajevu, Kemal Kozarić, guverner Centralne Banke Bosne i Hercegovine kaže da je zabrinut ekonomskim stanjem u državi.

"Sve što se dešavalo u posljednje vrijeme u BiH, ostavit će značajan trag i utjecat će na ekonomiju države tek za šest mjeseci. Znači posljedice bh. političke krize, u svom punom djelovanju, ekonomija će osjetiti tek za šest mjeseci“, objasnio je Kozarić u razgovoru za FT.

Nedavna politička kriza uspjela je pokvariti guvernerovo zadovoljstvo zbog postignutih ekonomskih uspjeha u protekloj godini.

No, nakon krize došla je neočekivana prilika. Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak i pritisak koji je vršio na političke lidere u BiH konačno je urodio plodom i rezultirao parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 4. decembra tekuće godine. Paraf signalizira nadu za bržim i boljim reformskim procesima koji će unaprijediti ekonomski razvoj države.

"Vjerujemo da je parafiranje SAA dobra poruka koju nam je poslala Evropska unija i iskreno se nadam da će Sporazum uskoro biti i potpisan kako bismo mogli proširiti i ubrzati ekonomski napredak države“, naglasio je Kozarić.

Stranim investitorima je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazalo da je kriza samo dio prošlosti i političkih neslaganja. Ukoliko domaće vlasti do kraja realiziraju sve reformske procese, zvaničnici Evropske unije tvrde da bi SAA mogao biti potpisan do kraja naredne godine.

"Suprotstavljene političke strane iz oba entiteta zadužene za provedbu reformi trebaju konačno sjesti i dogovoriti se o svemu što je potrebno kako bismo krenuli dalje jer je, kako domaćim tako i stranim ekonomskim stručnjacima muka od njihovog stalnog neslaganja“, dodao je Kozarić.

U razgovoru za FT Kozarić je negodovao zbog onih koji su odmah počeli govoriti o ratu i eskalaciji krize.