biznis
22

Francuzi od sutra na 30 godina preuzimaju Aerodrom Zagreb

Anadolija
Christophe Petit i Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Anadolija)
Christophe Petit i Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Anadolija)
Ministar infrastrukture, prometa i veza Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić potpisao je ugovor prema kojem od sutra, 5. decembra, Aerodrom Zagreb prelazi u ruke francuskom konzorciju koncesionara ZAIC na rok od 30 godina.

Hrvatska po prvi puta dobiva koncesijsku naknadu koje će u sljedećih 30 godina ovisiti o fiksnom i varijabilnom djelu, a iznositi će, po idealnom proračunu preko milijardu eura. Prva dva miliona eura bit će uplaćena na račun Aerodroma Zagreb sutra.

Ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako ovom koncesijom Hrvatska, osim naknade, dobiva novi zračni terminal kojega će financirati koncesionar, a graditi domaća kompanija "Viadukt".

Christophe Petit iz ZAIC-a je naglasio kako ova strana investicija u Hrvatsku u kratkom roku donosi 300 miliona eura i kako je na posredovni bankovni račun već uplaćeno 20 miliona eura. 

"To je prilika za Hrvatsku da stvori nova radna mjesta i pozitivan ekonomski i privredni rast", rekao je.

Joško Mikulić iz građevinskog poduzeća "Viadukt", koje će učestvovati u cijelom projektu, rekao je kako će Viaduktu ovaj projekt omogućiti višegodišnju stabilnost uz punu zaposlenost radnih kapaciteta koje imaju, kao i razvoj novih tehnologija u izgradnji zračne luke.

Mikulić je najavio početak radova na aerodromu, odnosno na izgradnji novog terminala, od sljedeće sedmice, s tim da su arheološka ispitivanja terena završena.

Rok za izvedbu radova je 36 mjeseci, a koncesionar će taj rok nastojati skratiti.