Najgori ishod
13

Francuska je već u stagflaciji, a isto bi se moglo desiti većem dijelu Evrope

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropska ekonomija je u prva tri mjeseca ove godine usporila, a to se dešava u godini rastuće inflacije i posljedica rata u Ukrajini.

Preliminarni podaci za prvi kvartal pokazuju da je BDP u 19 država, koje koriste euro, porastao za 0,2 posto. To je niže u odnosu na prethodni kvartal kada je taj rast iznosio 0,3 posto.

Potrošačke cijene su aprilu porasle za 7,5 posto, što je najviše u posljednjih 25 godina. Rast cijena je posljedica i agresije Rusije na Ukrajinu te sankcija Zapada Rusiji.

Ekonomisti banke Berenberg smatraju da je eurozona već u stagflaciji - kombinaciji inflacije i stagnacije. U Njemačkoj, kao najvećoj evropskoj ekonomiji, BDP je porastao za 0,2 posto. To je nešto više u odnosu na posljednja tri mjeseca prethodne godine, ali je primjetno usporenje ekonomskog rasta i u prva tri mjeseca ove godine. Njemački ured za statistiku je kao uzrok toga naveo i rat u Ukrajini.

Vlada ove države je smanjila prognozu ekonomskog rasta na 2,2 posto te je upozorila na recesiju ako se prekine opskrba ruskim plinom. Industrija Njemačke je zbog rasta cijena energenata i problema u globalnom lancu opskrbe pod pritiskom.

Proizvodnja se smanjila ovaj mjesec i pala je na najniži nivo od juna 2020. Njemačka i veći dio Evrope se suočava sa stagflacijom. CNN je izvijestio da je Francuska već u stagflaciji.

Francuska u prvom kvartalu ove godine ima smanjen BDP i inflaciju na rekordnoj razini. Potrošnja domaćinstva je pala za 1,3 posto. U Italiji je situacija još gora - ekonomija je "potonula" za 0,2 posto.