Javni sektor u KS
346

Forto: Predložili smo povećanje plata do dva posto, sindikati nisu pristali

B. R.
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je izjavio da sindikati kantonalnih preduzeća i institucija nisu zadovoljni ponudom da im se poveća plata od 1,5 do dva posto.
Ovo je naglasio nakon današnjih pregovora sa sindikatima. Istakao je da je riječ o 14.000 radnika te je poručio da se pregovara o potencijalnom povećanju zbog rasta životnih troškova. Shodno tome, zaključio je da je opravdan zahtjev za povećanje osnovice plate.

Ukazao je na to da kantonalna vlada nije mogla ponuditi povećanje veće od dva posto za ovu godinu, a kao razlog za to je naveo finansiranje drugih potreba iz budžeta te, kako je izjavio, nesigurnost Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, u navedenom postotku bi se desilo povećanje plate sredinom sljedeće godine.

"To suštinski znači od sedam do deset miliona KM na godišnjem nivou. Ako ostanu isti uslovi, sljedeće godine to bi značilo 14 miliona KM iz budžeta", istakao je.

Prema Fortinim riječima, sindikati su nezadovoljni ovom ponudom. No, uvjerava da kantonalna vlada samo to može ponuditi.

Podsjećamo, povećanje plate, tj. utvrđivanje osnovice od 400 KM traže prosvjetari osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, zdravstveni radnici, radnici u komunalnoj privredi, policajci i državni službenici. Oni su krajem prošlog mjeseca ispred kantonalne vlade održali protest upozorenja. Upozorili su i na generalni štrajk ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Pregovori vlade i sindikata bi trebali biti nastavljeni u utorak, 14. decembra.