Sarajevo
161

Forto najavio otvorenje zgrade Akademije scenskih umjetnosti do kraja godine

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto predstavio je zajedno s resornim ministrima tri planirana projekta: izgradnju zgrade Akademije scensckih umjetnosti, projekt energetske efikasnosti i utopljavanja te projekt bolje uprave u finansijama.

Premijer Forto je kazao da Vlada KS pokreće izgradnju zgrade Akademije scenskih umjetnosti i da će, ukoliko sve bude po planu, do kraja godine biti upriličeno otvorenje.

"Zgrada se gradi punih osam godina. Mi smo prepoznali taj projekt kao jedan od najvažnijih. To je jedini projekt na Balkanu, i šire vjerovatno, koji je istovremeno infrastruktura za akademsku zajednicu i kulturnu zajednicu. Osim što će se odvijati nastava, tamo ćemo imati prostor za predstave i društvene aktivnosti. Projekt smo prepoznali, on ne treba da se nastavi graditi istom dinamikom kao do sada, želimo da ga završimo u ovoj godini", rekao je Forto.

Naveo je da je dogovoreno da će im Razvojna agencija Ujedinjenih nacija pomoći u finansiranju.

"Mi ćemo izdvojiti neke novce u budžetu, a Razvojna agencija će nam pomoći da zatvorimo finansijsku konstrukciju", najavio je premijer Edin Forto.

Ministar prostornog uređenja Damir Filipović kazao je da će se raditi na utopljavanju 15 javnih objekata, što je stopostotno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

"U maju očekujemo početak radova na 15 javnih objekata za koji je završena sva formalna dokumentacija. Imat ćemo intervencije građevinskih, mašinskih i svih drugih radova kako bismo u konačnici utjecali na kvalitet zraka. Riječ je o objektima iz oblasti obrazovanja, kulture, policijske stanice. Imamo BKC, SARTR, četiri policijske stanice i dvije ambulante Doma zdravlja", kazao je Filipović.

Naveo je da će utopljavanje koštati Ministarstvo prostornog uređenja 1,5 milion KM, ali da to nije čitava finansijska konstrukcija.

"Ostala ministarstva će učestvovati u dodatnom finansiranju projekta, kao i UNDP", rekao je ministar Filipović.

Ministar finansija Amel Kovačević istakao je da Kanton Sarajevo ima blizu 200 budžetskih jedinica koje putem trezorskog poslovanja obavljaju svoje platne transakcije i da je zbog toga neophodno dizajniranje softverskog rješenja da kontrolišu sva trezorska plaćanja.

"Nama je najvažnije da imamo kvalitetne alate da pravovremeno kontroliramo transakcije. Baza podataka će biti dostupna inspekcijskim organima, internoj reviziji i antikorupcionom uredu", rekao je Kovačević.