Klix.ba u Dubaiju
35

Flydubai predstavio svoj prvi Boeing 737 MAX 8 na Dubai Airshowu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Aviokompanija Flydubai danas je predstavila svoj prvi Boeing 737 MAX 8 na Dubai Airshowu, a promociji je prisustvovala i ekipa portala Klix.ba.

U Dubaiju se trenutno održava peti Dubai Airshow na kojem je, između ostalog, Flydubai otkrio svoj potpuno novi Boeing 737 MAX 8.

Novi avion, koji nosi oznaku registracije UAE A6-MAX, je prvi od 76 aviona koji su naručeni od Boinga. Preostali će biti isporučni do 2023. godine. Šest ovih aviona će se pridružiti floti Flydubai već do kraja posljednjeg kvartala 2017. godine.

"U 2013. godini, na Dubai Airshowu smo napravili najveću narudžbu za ovaj tip aviona na Bliskom istoku. To je učinjeno prije nego što je avion napravio prvi komercijalni let. Naša predanost je dovela do iznimnih rezultata danas, što predstavlja još jednu prekretnicu u avijaciji Dubaija. Efikasnost i poboljšane performanse koje ovaj model aviona posjeduje igrati će važnu ulogu u novom poglavlju naše strategije rasta kompanije", kazao je predsjednik Flydubaija šeik Ahmed bin Saeed al Maktoum.

Flydubaijev glavni izvršni direktor Ghaith al Ghaith je, komentarišući dolazak MAX-a, kazao da završavaju pripreme za dolazak novih aviona koji će poboljšati ukupne performanse flote ove aviokompanije, donijeti više fleksibilnosti i efikasnosti operacijama te da će i dalje biti posvećeni otvaranju novih destinacija, pružajući izvanredno iskustvo na putovanjima za putnike.

Novi Boeing 737 MAX 8s će u početku biti raspoređen na najdaljim linijama na mreži operatera. Bangkok, Prag, Jekaterinburg i Zanzibar će biti prve destinacije na koje će letjeti novi avion.

737 MAX su najbrže prodavani avioni u historiji Boeinga s oko 3.950 narudžbi od 93 kupca širom svijeta, rekao je Marty Bentrott, potpredsjednik odjela prodaje za Boeing Commercial Airplanes za Bliski istok, Tursku, Rusiju, centralnu Aziju i Afriku.

"Spektakularno je vidjeti Fydubaijev MAX na Dubai Airshowu, koji nosi registraciju A6-MAX. To je vrlo posebno priznanje našem partnerstvu s kompanijom Flydubai", rekao je Marty Bentrott.

Od početka 2017. godine Flydubai je razvio svoju mrežu na više od 95 destinacija, a zaposleno je više od 2.500 uniformisanog osoblja.

Jeyhun Efendi, viši potpredsjednik za komercijalno poslovanje kompanije, je danas u Dubaiju, obraćajući se bh. medijima prilikom obilaska aviona, kazao da je Flydubai povećao broj putnika na letu za Sarajevo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu.