biznis
0

Fitch povećao rejting Rumunije na investicioni nivo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna agencija za kreditne rejtinge "Fitch" saopćila je da je povećala kreditni rejting Rumunije na investicioni nivo, uz obrazloženje da je ta zemlja učinila napredak u smanjenju budžetskog deficita i izašla iz dvogodišnje recesije.

Suvereni rejting Rumunije je povećan na najniži investicioni status, BBB-, sa stabilnom prognozom, prenijela je agencija Bloomberg.

"Povećanje rejtinga je odraz napretka Rumunije u oporavku od finansijske krize, uključujući povratak ekonomskom rastu, smanjenje deficita tekućih plaćanja i budžetskog deficita", ukazao je u ponedjeljak direktor odsjeka "Fitcha" za suverene rejtinge tržišta u usponu Ed Parker.

Rumunski bruto domaći proizvod (BDP) je povećan 1,7 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, čime je okončano dvogodišnje smanjenje, zahvaljujući porastu izvozne tražnje.

Ta zemlja, koja je od 2009. dobila dva međunarodna zajma, planira da smanji svoj budžetski deficit ispod nivoa od tri posto BDP u 2012., sa 6,5 posto BDP u 2010.

Rivalska agencija za kreditne rejtinge "Moody's Investors Service" je također dodijelila Rumuniji najniži investicioni status, Baa3, dok je "Standard & Poor's" rangirao dug te zemlje na nivou BB+ koji je njegov najviši spekulativni, odnosno neinvesticioni nivo.

Na osnovu ocjene kreditne sposobnosti, investitori mogu da uporede kreditni rizik zemlje i odluče da li će i pod kojim uvjetima da otkupe državne obveznice ili joj osiguraju kredite.