biznis
0

Snižen kreditni rejting Irske

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Međunarodna agencija za kreditne rejtinge "Moody's" snizila je suvereni rejting Irske za dva stepena, na BAA3, sa BAA1, na ivicu neinvesticionog statusa i zadržala negativnu prognozu, što je dovelo do slabljenja eura i učinilo dalji pritisak na slabije članice zone zajedničke valute Evropske unije, javljaju agencije.

"Moody'sov" rejting Irske je sada dva stepena ispod rejtinga ostale dvije velike agencije za rejtinge - "Fitch" i "Standard&Poor's", prenio je Reuters.

Sniženje kreditnog rejtinga je povećalo irske troškove pozajmljivanja i prekinulo rijedak period dobrih vijesti pošto su kreditori te zemlje - Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska centralna banka (ECB) i EU - u četvrtak ocijenili da Irska "dobro napreduje" u savladavanju ekonomske krize, a agencija za kreditne rejtinge "Fitch" poboljšala svoju prognozu.

"Ukoliko ciljevi planirane fiskalne konsolidacije ne budu ostvareni, vjerovatno će uslijediti dalje sniženje rejtinga", navedeno je u saopćenju.

Ta agencija je također ukazala da će Irska možda morati da preduzme daljnje stroge mjere štednje kako bi ostvarila fiskalne ciljeve i da bi njena fiskalna pozicija mogla oslabiti kao posljedica povećanja kamatne stope ECB.