{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snižen kreditni rejting Irske

F
16.4.2011. u 10:44
0
1
Snižen kreditni rejting Irske
0
Snižen kreditni rejting Irske
Foto: PA
Međunarodna agencija za kreditne rejtinge "Moody's" snizila je suvereni rejting Irske za dva stepena, na BAA3, sa BAA1, na ivicu neinvesticionog statusa i zadržala negativnu prognozu, što je dovelo do slabljenja eura i učinilo dalji pritisak na slabije članice zone zajedničke valute Evropske unije, javljaju agencije.
"Moody'sov" rejting Irske je sada dva stepena ispod rejtinga ostale dvije velike agencije za rejtinge - "Fitch" i "Standard&Poor's", prenio je Reuters.

Sniženje kreditnog rejtinga je povećalo irske troškove pozajmljivanja i prekinulo rijedak period dobrih vijesti pošto su kreditori te zemlje - Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska centralna banka (ECB) i EU - u četvrtak ocijenili da Irska "dobro napreduje" u savladavanju ekonomske krize, a agencija za kreditne rejtinge "Fitch" poboljšala svoju prognozu.

"Ukoliko ciljevi planirane fiskalne konsolidacije ne budu ostvareni, vjerovatno će uslijediti dalje sniženje rejtinga", navedeno je u saopćenju.

Ta agencija je također ukazala da će Irska možda morati da preduzme daljnje stroge mjere štednje kako bi ostvarila fiskalne ciljeve i da bi njena fiskalna pozicija mogla oslabiti kao posljedica povećanja kamatne stope ECB.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: