Radnicima duguju devet plata
0

Finvest iz Drvara zatvorio kapije, ostavio "armiju" nezaposlenih

SRNA
"Armiji" od od 1.100 nezaposlenih na području drvarske opštine priključit će se ovih dana još oko 350 osoba.

Mada još nije objelodanjeno, Drvno-prerađivačko preduzeće "Finvest", čiji je vlasnik hrvatski biznismen Marijan Filipović, prestalo je sa radom. Kapije preduzeća su zatvorene, a radnicima posljednjeg dana prethodne godine nije ni saopšteno da li da dolaze na posao ili ne.

Radnici su se danas vratili sa kapija firme, čime je nagoviješten najgori scenario kojim je više od 300 drvarskih porodica dovedeno na rub egzistencije.

Firma radnicima duguje devet plata, a duže vrijeme nisu im uplaćivani ni doprinosi.

Mnogi radnici su u posljednjih nekoliko godina primani na rad na određeno vrijeme - da bi preduzeće, koje je u milionskim gubicima, dobilo podsticaje, a nakon toga su - otpuštani.

Ni stalno zaposleni nisu dobro prošli, jer im firma, uz devet plata, duguje i uplate doprinosa za pet godina.

Vijest o prestanku rada "Finvesta" u Drvaru niko od opštinskih zvaničnika nije želio da komentariše.

Samo je načelnik drvarske opštine Stevica Lukač potvrdio Srni da je "Finvest“, najvjerovatnije, prestao sa radom.

"Iz ovog preduzeća ni danas niko ništa nije saopštio, jer u firmi nema nikoga, ali sve su prilike da je firma prestala sa radom. Ranije se događalo da 'Finvest' zbog neredovnog izmirenja obaveza prema dobavljačima nakratko obustavi proizvodnju, ali sada je gotovo sigurno da je kraj", kaže Lukač.

U Drvaru se spekuliše da je hrvatski biznismen Marijan Filipović "mutnom privatizacijom" prije petnaestak godina nezakonito prisvojio imovinu nekadašnjeg "Šipad-Grmeča".

To tvrdi i Brane Kecman, predsjednik Skupštine Udruženja dioničara "Šipad-Grmeča“, koji kaže da je "Grmeču" nanesena višemilionska šteta.

Udruženje je tužilo "Finvest" i njegovog vlasnika još 2005. godine i nadaju se da će konačno Ustavni sud presuditi u njihovu korist. Tužbu najavljuju i radnici "Finvesta".

Inače, "Finvest" je, prema poreskim dugovanjima, među tri najveća dužnika u Kantonu 10 sa dugom većim od četiri miliona maraka.

Ovo preduzeće "Hercegbosanskim šumama" duguje skoro deset miliona za sirovinu, dok su dugovanja za struju i komunalije dostigli milion maraka.

Imovina biznismena Marijana Filipovića, kako pišu hrvatski mediji, prije nekoliko godina procijenjena je na oko 50 miliona eura i svrstan je među deset najbogatijih Hrvata.

Njegov "Finvest", sa sjedištem u Čabru, u Gorskom Kotaru (Hrvatska), najveći je prerađivač drveta na prostoru bivše Jugoslavije, a osim Hrvatske najviše koncesija na šume imao je upravo u BiH.