{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spašeni vinogradi u Trebinju

S
5.11.2012. u 17:57
0
0
Spašeni vinogradi u Trebinju
0
Spašeni vinogradi u Trebinju
Vinogradi poljoprivrednog preduzeća "Agrokop“ iz Trebinja spašeni su zahvaljujući zakupcu iz Švajcarske, radnici neće ostati bez posla, a postoje realne pretpostavke da bude nastavljeno poslovanje, rekao je danas stečajni upravnik ovog preduzeća Vlado Simović.
U "Agrokopu“ je u maju pokrenut stečajni postupak, a vinograde ovog preduzeća zakupila je kompanija Swiss Nova Invest iz Švajcarske i od tada se, kako tvrde u firmi, uredno servisiraju svi dugovi, isplaćuju plate radnicima, dok vinogradi, prema mišljenju stručnjaka, nisu bili bolje obrađeni u posljednjih sedam do osam godina.

Nakon ročišta u Okružnom privrednom sudu u Trebinju, Simović je rekao da je podnesen izvještaj o ekonomskom stanju u ovom preduzeću do zatvaranja stečajnog postupka, kao i o mjerama i aktivnostima koje su provedene od sredine maja do danas, napominjući da će u narednom periodu biti raspisan oglas za provođene reorganizacije firme.

"Svi koji su zainteresovani mogu da uplate potraživanja prema povjeriocima i u tom slučaju stečaj se prekida i investitor može da uđe u posjed“, rekao je Simović.

On je podsjetio da su ukupna dugovanja "Agrokopa“ 6.600.000 KM, te da se 35 posto ukupnih potraživanja duguje poreskoj upravi i fondovima, 15 posto manastiru Tvrdoš, osam posto većinskom vlasniku i sedam posto predlagaču stečajnog postupka bijeljinskoj "Herbi".

Simović je naveo da je formiran odbor povjerilaca koji će početi sa razmatranjem mjera i prijedloga za reorganizaciju "Agrokopa“.

Komentarišući ranije propadanje "Agrokopa“, Simović je istakao da ne može konkretno nikoga okriviti, ali da je tadašnji većinski vlasnik sa 56 odsto akcija Aleks Kostović upravljao firmom.

"Nikada nijedna sjednica Upravnog odbora od osnivanja nije održana, a poslovnu politiku vodio je vršilac dužnosti direktora i većinski vlasnik“, rekao je Simović.

Aleks Kostović, bivši većinski vlasnik ovog preduzeća, rekao je da je na današnjem izvještajnom ročištu predložio način sanacije "Agrokopa“ koji bi doveo do prekida stečaja, napominjući da ima i strateškog partnera iz Kanade.

On smatra da do stečaja nije trebalo doći, tvrdeći da "određene strukture opstruišu rad "Agrokopa“, ali nije želio da kaže na koga konkretno misli.

"U posljednjih desetak godina samo sam ulagao u ovo preduzeće, a nijednu marku nisam dobio, što dobro znaju i radnici i službenici `Agrokopa“, rekao je Kostović i dodao da je, bez obzira na sve, i dalje spreman da ulaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: