|

Finska Nokia zapala u krizu zbog pritiska konkurencije

Finska Nokia zapala u krizu zbog pritiska konkurencije
0
S
SRNA
9.2.2011. u 17:25
1
komentara
0

dijeljenja
Finska Nokia zapala u krizu zbog pritiska konkurencije
Novi direktor finske Nokije Stephen Elop izjavio je da je ovaj gigant zapao u krizu jer trpi veliki tržišni pritisak od konkurencije.
Najveći dio tržišnog kolača Nokiji su oduzeli Googleov operativni sistem Android i Appleov mobilni telefon iPhone, naveo je Elop u memorandumu koji je poslat zaposlenima, prenosi BBC.

"Prvi iPhone pojavio se na tržištu 2007. godine, a mi još nemamo proizvod blizak njegovim karakteristikama", navodi se u dokumentu objavljenom na internet sajtu Engagdet.

Direktor Nokije izrazio je nevjericu povodom činjenice da se operativni sistem Android pojavio prije samo dvije godine i da je ove sedmice preuzeo vodeću poziciju po zastupljenosti u najmodernijim mobilnim telefonima.

Nokia i dalje prednjači u svijetu po broju prodatih mobilnih telefona, ali je njen tržišni udio opao sa 38 posto u 2009. godini na 28 posto krajem 2010. godine.

Analitičari smatraju da je novi američki direktor Nokije dobro sagledao strukturne probleme u finskom gigantu i da će biti potrebno uložiti veliki napor da bi kompanija dostigla nekadašnji uspjeh.

Elopov memorandum pokazuje da Nokiju sa tržišta potiskuju i jeftini proizvodi kineskih proizvođača koji ne spadaju u klasu "pametnih" telefona.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...