Zajedno do boljih pametnih telefona
0

Nokia i Microsoft planiraju strateško partnerstvo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, Nokia, objavio je da planira formirati "široko strateško partnerstvo" sa američkom softverskom kompanijom Microsoft.

Prema ugovoru, koji će dvije velike kompanije potpisati, Nokia će koristiti operativni sistem Windows phone 7 u svojim novim pametnim telefonima.

Na Nokijinim telefonima, pak, pretraga će se vršiti preko preglednika Bing, dok će aplikacija Nokia Maps biti sastavni dio Microsoftove usluge mapiranja, prenosi BBC.

Inače, početkom sedmice izvršni direktor Nokije Stephen Elop poslao je pismo uposlenicima u kojima ih je obavijestio da se kompanija nalazi u krizi.

Novom strategijom Nokia će postepeno zamijeniti sadašnji operativni sistem Symbian na kojem radi većina Nokijinih pametnih telefona. No, iz kompanije se nadaju da će u budućnosti prodati oko 150 miliona primjeraka OS Symbiana.

Inače, dogovor o širokom strateškom partnerstvu između Nokije i Microsofta stiže i kao odgovor na sve sve jače prisustvo na tržištu Appleovih i Googleovih pametnih telefona.

Podsjetimo, Nokijin udio na tržištu pametnih telefona u 2010. godini pao je sa 38 na 28 posto.