Obilazak znamenitosti
231

Zvaničnici MMF-a i Svjetske banke vozom stigli u Mostar, putovali i Turković i Softić

V. K.
Foto: Željeznice FBiH
Nakon završenog sastanka Konstituence grupe zemalja članica Svjetske banke i MMF-a u Sarajevu, delegacije ovih organizacija otišle su u posjetu ključnim znamenitostima i projektima Svjetske banke.
Tim povodom, Željeznice Federacije BiH organizovale su poseban VIP voz na relaciji Sarajevo - Mostar - Sarajevo.

"Učesnici posebnog VIP voza bili su predstavnici 16 zemalja članica MMF-a, ministri finansija i guverneri zemalja učesnica, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kao i guverner Centralne banke Senad Softić. Na ovaj način BiH obilježava 30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u", naveli su iz Željeznica FBiH.

Inače na jučerašnjem skupu u Sarajevu, predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećanja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva.

Na ovom skupu obratila se i šefica bh. diplomatije Bisera Turković koja je pohvalila saradnju sa Svjetskom bankom.

"Partnerstvo BiH i Grupacije Svjetske banke pokazalo se pouzdanim i dalo je rezultate. Nikad nećemo zaboraviti da ste bili sa nama kad je bilo najteže, odmah poslije rata, ali i za vrijeme poplava i pandemije. Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi preko 3 milijarde američkih dolara kroz 120 projekata. Preko 60 škola širom BiH i 18 bolnica je obnovljeno, preko 500 kilometara putne mreže je rekonstruirano uključujući i tunele i preko 50 mostova. Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje preko 30.000 radnih mjesta", istakla je ministrica.