Finansije
7

Zbog nafte šest američkih država u recesiji

FENA
Sunovrat cijena nafte koji se dogodio u proteklih nekoliko godina uticao je na to da pojedine američke savezne države proizvođači nafte "skliznu" u recesiju u 2016. godini, saopćila je bonitetna agencija "Standard & Poor's".

Od osam američkih naftnih država obuhvaćenih analizom S&P, samo njih dvije, Montana i Texas, uspjele su "za dlaku" da izbjegnu recesiju zahvaljujući blagom ubrzanju privrednog rasta, prenosi agencija France-Presse.

Međutim, šest američkih saveznih država Alaska, Louisiana, New Mexico, North Dakota, Oklahoma i Wyoming, ušle su prošle godine u recesiju uprkos nedavnom oporavku cijena nafte koji je uslijedio nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju.

"Ozbiljno smanjenje eksploatacije i proizvodnje u proteklih 18 mjeseci je nanijelo ozbiljnu štetu ekonomijama zemalja proizvođača nafte", navodi se u izvještaju bonitetne agencije.

Čak i ukoliko cijene nafte ponovo porastu, proizvođači će, kako ocjenjuje S&P, vjerovatno obnoviti ulaganja u proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca, što će izvršiti pritisak na cijene tog energenta.

I pored skorašnjeg blagog poskupljenja nafte, cijena lake nafte WTI je i dalje za upola manja u odnosu na nivo iz septembra 2013. godine kada je jedan barel te vrste nafte premašivao cijenu od 110 dolara.