Finansije
0

Zatvoren 15. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2012.

FENA
Mostar
Mostar
Petnaesti Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2012., na kojem je sudjelovalo više od 800 izlagača iz 35 zemalja svijeta, službeno je danas zatvoren, saopćeno je iz Ureda za informiranje Mostarskog sajma. Mostarski sajam održao se u razdoblju od 27. do 31. ožujka, i po riječima organizatora, opravdao je sva očekivanja. Na 30 hiljada četvornih metara izložbene površine, na sajmu su predstavljene sve grane industrije od građevinske, drvne, autoindustrije, brodogradnje, bankarstva, prehrambene industrije do svijeta telekomunikacija, medija i horticulture.

Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije. Tokom pet dana sajmovanja, održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, sastanaka gospodarskih asocijacija iz oblasti energetike, poduzetništva, obrta, infrastrukture i turizma.

U fokusu su bile konferencije/forumi: "Obnovljivi izvori energije", koja je okupila rekordan broj sudionika, zatim konferencija o Koridoru Vc i njegovoj južnoj dionici, u organizaciji Mostarskog sajma, "Razvoj srednjeg i malog poduzetništva nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji", u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta RH-a te "Konkurentnost gospodarstva BiH i izazovi ulaska RH-a u EU za BiH", u organizaciji REDAH-a.

Uz Hrvatsku, na mostarskom sajmu, u značajnoj mjeri, predstavljeni su gospodarski potencijali Kraljevine Španije, Republike Italije, Mađarske, Srbije, a po prvi put predstavile su se tvrtke iz Tajvana. Na Sajmu je potpisano i nekoliko bitnih sporazuma/ugovora o poslovnoj suradnji, čija se konkretna realizacija očekuje u budućnosti.

S obzirom na nezavidnu gospodarsko-finansijsku situaciju u državi, ali i regiji organizatori nisu krili zadovoljstvo postignutim rezultatima. "O konkretnim poslovnim pokazateljima i učincima moći ćemo govoriti u narednom razdoblju. No, ako je suditi po reakcijama izlagača i posjetitelja, koje su više nego pozitivne, možemo i moramo biti zadovoljni. Mi već sad imamo načelne dogovore o njihovu ponovnom dolasku u Mostar naredne godine", izjavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, dodavši kako je u vrijeme krize koja potresa sve sajmove u svijetu, Mostarski sajam jedan od rijetkih koji je ne samo zadržao dostignuti rejting već i napravio iskorak.

Po cjelokupnoj organizaciji, sadržaju, posjetu, broju sklopljenih ugovora o poslovnoj suradnji i medijskoj popraćenosti, 15. mostarski sajam potvrdio je svoje liderstvo među sajmovima u zemlji.