Finansije
14

YouTube: Pričaju o igračkama i zarađuju milione eura godišnje

Klix.ba
Neki vlasnici kanala na YouTubeu zarađuju novac igrajući se sa igračkama i uživajući u igrama na PC-ju i konzolama.

Ukoliko bi neko pomislio da je ovo posao iz snova, ne bi pogriješio. Plate komentatora na YouTubeu promijenit će vaše mišljenje o zarađivanju preko interneta – najveća godišnja plata jednog od najposjećenijih YouTube kanala je minimalnih 1,2 miliona eura.

Prema mjerenju Social Bladea, to je kanal DisneyCollectorBR koji sadrži videokomentare Disneyjevih igračaka. Procjenjuje se da pored minimalne zarade, vlasnici ovog kanala mogu zaraditi i do 18 miliona eura.

Social Blade određuje popularnost kanala brojanjem posjeta koje su zabilježene u posljednje vrijeme, kao i brojanjem komentara i "pretplatnika" kanala. Pored popularnosti koja se broji sa preciznošću, zarada se procjenjuje i Social Blade ne može tačno odrediti plate vlasnika kanala.

Ipak, procjene su između minimalnog primanja i maksimalnog mogućeg, kao što je prikazano za DisneyCollectorBR. Uzimajući to u obzir, Social Blade je prezentovao kanale sa najvišim primanjima.

1. DisneyCollectorBR, videi o igračkama – minimalno 1,2 miliona eura godišnje 2. PewDiePie, videi o igrama – minimalno milion eura godišnje 3. LittleBabyBum, videi sa dječijim pjesmama – minimalno 740.000 eura godišnje 4. Popularmmos, videi o Minecraftu - minimalno 655.000 eura godišnje

5. Blucollection, čovjek se igra sa plastelinom - minimalno 630.000 eura godišnje 6. Stampylonghead, videi o Minecraftu - minimalno 610.000 eura godišnje 7. DisneyCarToys, kratki filmovi za djecu - minimalno 560.000 eura godišnje 8. TheDiamondMinecart, videi o Minecraftu - minimalno 520.000 eura godišnje 9. MarkiPlierGame, videi o igrama - minimalno 515.000 eura godišnje 10. Jacksepticeye, videi o igrama - minimalno 490.000 eura godišnje

Maksimalne zarade ovih kanala su od osam do 20 miliona eura godišnje.

Vezani članci