Top 100 najbogatijih
68

Vlasnici Walmarta diverzificiraju poslovanje ulaganjima na tržištu kriptovaluta

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sa bogatstvom procijenjenim na 238 milijardi američkih dolara, porodica Walton koja je vlasnik trgovačkog lanca Walmart, prema podacima Bloomberg-a najbogatija je na svijetu. Oni sada diverzificiraju svoje poslovanje kako bi počeli trgovati kriptovalutama.

Kompanija koja prati finansije porodice Walton povećala je svoje mjesto u američkom Fondu općinskih obveznica i na svoje bogatstvo dodala veliki dio japanskih dionica.

Walton Investment Team (WIT) ulaže uglavnom u fondove koji se mogu jeftino kupiti, a kojima se trguje na berzi. Kompanija posjeduje oko 5,1 milijardu dolara u američkim dionicama od kraja 2021. godine, što je potvrđeno izvještajem koji su prije dva dana podnijeli Komisiji za vrijednosne papire i berze.

Grupacija WIT vrši nadzor nad tokovima novca najbogatije porodice na svijetu, a dodatno je u njihovo ime kupila oko 150 miliona dolara dionica male kapitalizacije putem novih pozicija u Vanguard i iShares indeksnim fondovima.

Vanguard ima najveće udjele u dužničkim fondovima, a porodica Walton kupila je dodatne dionice jer će prihodi rasti nakon što su Federalne rezerve najavile povećanje kamatnih stopa.

WIT je dodatno kupio 15 miliona dolara vrijednosti kriptovalute Coinbase čije su dionice oslabile od kraja marta.

Bogatstvo porodice Walton procjenjuje se 238 milijardi dolara, a otprilike polovina toga je vezana za Walmart maloprodajni lanac trgovina, kompaniju koju je 1950. godine osnovao Sam Walton.

Smjernice Komisije za vrijednosne papire zahtijevaju od agencija koji upravljaju američkim dionicama većim od 100 miliona dolara da otkriju izvore svojih posjeda.