Energetska tranzicija
169

Vlada KS radi na projektu kojim će pokušati vodu pretvoriti u toplotnu energiju

S. Š.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom predstavljanja Strategije za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović rekao je kako Vlada KS radi sve kako bi građanima obezbjedila alternativno gorivo za iduću sezonu ukoliko dođe do nestašice plina.

"Ono što moramo uraditi za ovu godinu jeste da obezbjedimo jeste alterntivno gorivo. FBiH je odgovorna za energetsko stanje i zajedno s njima moramo da osiguramo povoljan ambijent grijanja a to je osiguranje dizela, petrola i ostalih, a s druge strane da dovoljno plin", rekao je Hadžiahmetović.

Ministar dodaje kako je trenutno u pripremi testni dio u kojem će vodu koju pijemo pokušati pretvoriti u toplotnu energiju.

Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nadam se da ćemo imati sredstava za obezbjedimo jedan testni dio kojim ćemo, vodu koju pijemo, pokušati pretvoriti u toplotnu energiju. To bi bila jedna revolucija u Kantonu Sarajevo", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, grad Sarajevo počiva na vodi i treba to iskoristiti na najbolji način.

Dodaje kako je cijena takvog jednog energenta četiri do pet puta jeftinija od plina, ali da je trenutno jedino opterećenje tehnologija.

Startegija je predstavljeno u koordinaciji sa UNDP-om u Bosni i Hercegovini.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Također, premijer KS Edin Forto je svjestan da se mora utvrditi strategija kojom se osigurava prelazak sa čvrstih goriva.

Dodaje kako, zbog trenutne situacije u svijetu, alternativna rješenja više nisu alternativna već primarna.

"Zbog toga, jasno nam je da se energetska tranzicija mora dešavati i u BiH. To će biti jako izazovno jer je KS najveći potrošač prirodnog plina, a ta tranzicija uključuje pitanje neovisnosti od ruskog plina", ističe Forto.