Potvrdio premijer
151

Vlada KS neće budžetskim korisnicima isplatiti novčanu pomoć, od naredne godine veće plate

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo neće isplatiti jednokratnu novčanu pomoć budžetskim korisnicima u iznosu do dvije prosječne plate u Federaciji BiH s obzirom na to da je radnicima koji primaju platu iz Budžeta Kantona Sarajevo podignuta osnovica za obračun plate.

Kako je za Klix.ba kazao premijer KS Nihad Uk vlada na čijem je čelu je podigla osnovicu za obračun plata sa 330 KM na 385 KM.

Odluka će stupiti na snagu naredne godine, a odnosi se na zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji te državne službenike i namještenike.

Zbog toga nije u planu isplata jednokratne pomoći koja u skladu sa Uredbom Vlade FBiH iznosi 2.520 KM.

"Ukoliko Vlada FBiH nekim cudom vrati Kantonu Sarajevo 100 miliona maraka za koje smo uskraćeni raspodjelom prihoda onda bi imali prostora da o tome razgovaramo", rekao nam je Uk.

Podsjetimo, Vlada FBiH je 18. decembra donijela Odluku kojom se onima koji platu primaju iz Budžeta FBiH isplati pomoć od 1.260 KM.

Odlukom Vlade Zapadnohercegovačkog kantona budžetskim korisnicima će do kraja ove godine na račune će biti uplaćeno 1.260 KM jednokratne novčane pomoći.

Jednokratna novčana pomoć koja je propisana Uredbom Vlade FBiH ne mora biti isplaćena u maksimalnom iznosu odjednom već može biti podijeljena na maksimalno šest tranši.