Nove mjere
39

Vanredni sastanak Centralne banke Rusije za "spas" rublje: Podižu ključnu kamatnu stopu

V. K.
Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina (Foto: EPA-EFE)
Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina (Foto: EPA-EFE)
Centralna banka Ruske Federacije danas je zakazala vanrednu sjednicu na kojoj će razgovarati o posljednjim problemima vezanim za slabljenje rublje u odnosu na ostale svjetske valute.

Ruski list Kommersant naveo je kako će se na sjednici razgovarati o tome kako spriječiti moguću valutnu paniku koja je povezana sa slabljenjem rublje. Jedna od mjera o kojoj će se razgovarati jeste i podizanje ključne kamatne stope.

Prije posljednjih finansijskih kretanja, Centralna banka Rusije saopćila je kako se o ključnoj kamatnoj stopi neće razgovarati prije septembra, ali dešavanja na tržištu ubrzala su cijeli proces.

"Vanredna sjednica Upravnog odbora Centralne banke Rusije na kojoj će se raspravljati o ključnoj kamatnoj stopi je rijedak događaj. Na posljednjoj julskoj sjednici ključna stopa podignuta je za 100 baznih poena odnosno na 8,5 posto godišnje", navodi ruski list.

Povodom slabljenja rublje oglasila se i sama Centralna banka te su saopćili kako nema prijetnje finansijskoj stabilnosti države.

"U ponedjeljak ujutro, tokom trgovanja na Moskovskoj berzi, kurs dolara premašio je 100 rubalja, dok je protuvrijednost kineskog juana iznosila 13,8 rubalja", piše TASS.

Iako ekonomisti ističu kako promjena ključne kamatne stope u ovakvoj situaciji nije baš uobičajen postupak, Centralnoj banci Rusije preostalo je malo alternativa.

"Verbalne intervencije u trenutno napetoj javnoj atmosferi, prvenstveno zbog okolnosti u Ukrajini, teško da su efikasne", pojašnjava se.

Kretanja na finansijskim tržištima komentirali su i zvaničnici iz ove države te je tako Maksim Oreškin, pomoćnik ruskog predsjednika, kao glavni razlog za slabljenje rublje naveo slabu monetarnu politiku Centralne banke kao i ubrzanu inflaciju.

Zamjenik Državne dume Dmitrij Kuznjecov također se oglasio te je zatražio od guvernerke Centralne banke Elvire Nabiuline da objasni razloge pada rublje i posljedice ovakvog događaja.