{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro osnivanje prve agrarne banke u RS

7.11.2014. u 11:47
3
5
Uskoro osnivanje prve agrarne banke u RS
3
Uskoro osnivanje prve agrarne banke u RS
Foto: SRNA
Nakon formiranja Vlade RS poljoprivredni proizvođači bi mogli pokrenuti inicijativu za osnivanje prve agrarne banke ovom bh. entitetu.
"Poljoprivrednim proizvođačima u RS neophodna je agrarna banka koja će malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima plasirati kredite sa povoljnim kamatama od dva do tri posto. Ulogu agrarne banke mogla bi preuzeti bivša Balkan investment banka, odnosno sada Banka Srpske. Ali, resorno ministarstvo i Vlada RS očigledno nisu imali sluha za potrebe poljoprivrednih proizvođača, iako često javno ističu značaj neiskorištenih resursa u poljoprivrednoj proizvodnji. Umjesto da plaćamo kamate od dva do tri posto, kako to rade proizvođači hrane i farmeri u Evropi, mi smo primorani od komercijalnih banaka uzimati kredite čija je kamata oko osam posto", rekao je koordinator Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije Risto Arsenović

On ističe da su veliki proizvođači hrane u takvoj situaciji da mogu uzimati kredite i kod komercijalnih banaka, dok mala i srednja poljoprivredna gazdinstva postepeno i neumitno gase svoju proizvodnju, iako bi formiranje agrarne banke moglo pokrenuti novi ciklus investicija i u agrarnom sektoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: