Samo jako
0

Uskoro finansijska revizija Agencije za bankarstvo FBiH, brojnih bolnica, rudnika, općina...

Klix.ba
Sjedište Ureda za reviziju institucija FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sjedište Ureda za reviziju institucija FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH planira izvršiti finansijsku reviziju ukupno 73 subjekta revizije za 2016. godinu, što predstavlja povećanje od 43 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvi put se revidira ukupno 30 subjekata čiji budžeti i finansijski planovi samo za 2016. godinu iznose preko 363 miliona KM. Također se revidira 18 subjekata kod kojih revizija nije vršena 10 godina ili više, a čiji budžeti i finansijski planovi također za 2016. godinu iznose preko 480 miliona KM.

Ako se uzme u obzir da revizija navedenih subjekata nije vršena 10 godina ili više, odnosno nikada, ukupna nerevidirana sredstva iznose više od 8 milijardi KM.

Riječ je o finansijskim revizijama zavoda, fondova, agencija, javnih ustanova i preduzeća za 2016. godinu među kojima su kantonalne bolnice Zenica, Tuzla, Bihać i Mostar sa ukupnim budžetom od 275,587,582 KM, Agencija za bankarstvo FBiH, Regulatorna komisija za energiju FBiH-FERK, Fondacija za održivi razvoj OdRaz i ZOI'84 Olimpijski centar.

Inspekcija u rudnicima i brojnim javnim institucijama

Ove godine bit će revidirani i rudnici mrkog uglja "Zenica", "Breza" i "Đurđevik", čiji planirani prihodi za 2016. godinu iznose 132,125,549 KM, kao i 11 općina koje nikada nisu bile predmet revizije, ili koje nisu revidirane 10 godina ili više, a čiji ukupni budžeti iznose preko 50 miliona KM.

Pored navedenih, Ured za reviziju izvršit će finansijsku reviziju i drugih federalnih subjekata koji su revidirani i ranijih godina poput organa izvršne i zakonodavne vlasti, zavoda, fondova, agencija i javnih ustanova te javnih preduzeća.

Godišnji plan i program rada dostupan je na web stranici Ureda za reviziju.

Plan revizija za 2016. godinu, koji je veći za 43 posto u odnosu na prethodnu godinu zasnovan je na broju trenutno raspoloživog revizorskog osoblja kao i plana novog zapošljavanja revizora. Međutim, usljed umanjenja budžeta Ureda za reviziju za 2017. godinu i neodobrenog novog zapošljavanja, upitno je izvršenje plana.

"Ured za reviziju institucija FBiH nastavit će obavljati svoje poslove u skladu sa Zakonom o reviziji institucija FBiH i u interesu građana. Od svih vrhovnih institucija za reviziju u BiH, Ured za reviziju institucija u FBiH ima najšire nadležnosti u smislu vršenja finansijske revizije, i to više od 2.000 subjekata. Podsjećamo da je Evropska komisija u Analizi preporuka sadržanih u dokumentu 'Izvještaj o BiH za 2016. godinu' upozorila Vladu FBiH da Ured za reviziju nema dovoljne kapacitete za vanjsku reviziju čiji obim je znatno veći u FBiH nego na ostalim nivoima,zbog čega je potrebno povećati kapacitete. Vlada FBiH je prihvatila Izvještaj i Preporuke Evropske komisije", navodi se u saopćenju Ureda za reviziju FBiH.

Finansijske poteškoće Ureda za reviziju

Iako je Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju usvojila nacrt budžeta Ureda za reviziju za 2017. godinu u sadržini kako je i predložen, Federalno ministarstvo finansija isti nije uključilo u nacrt Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu. Čak je izvršilo umanjenje budžeta Ureda za reviziju bez prethodnih konsultacija, a kojeg je Vlada Federacije BiH, odnosno Parlament FBiH u tako umanjenom iznosu usvojio. Obzirom da je navedeno urađeno od strane izvršne vlasti koja je subjekt revizije, navedeno predstavlja direktni udar na nezavisnost revizorske institucije.

Ured za reviziju institucija FBiH još jednom poziva organe izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da poštuju nezavisnost Ureda za reviziju, kako bi svojim radom jačao odgovornost, transparentnost i integritet u javnom sektoru Federacije BiH i doprinio promjenama u životima građana.