Mnogo faktora
0

UN predviđa globalno usporavanje ekonomskog rasta u 2024. godini

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predviđa se da će globalni ekonomski rast usporiti s procijenjenih 2,7 posto u 2023. na 2,4 posto u 2024., navodi se u izvještaju UN-a o svjetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima za 2024.

Slabljenje globalne trgovine, visoki troškovi zaduživanja, povišeni javni dug, konstantno niske investicije i rastuće geopolitičke napetosti dovode globalni rast u opasnost, navodi se u izvještaju.

Predviđa se da će se rast u mnogim razvijenim ekonomijama, posebno Sjedinjenim Državama, usporiti 2024. s obzirom na visoke kamatne stope, usporavanje potrošačke potrošnje i slabija tržišta rada.

Kratkoročni izgledi za rast za mnoge zemlje u razvoju, posebno u istočnoj Aziji, zapadnoj Aziji i Latinskoj Americi i na Karibima, također se pogoršavaju zbog strožih finansijskih uslova, smanjenja fiskalnog prostora i spore vanjske potražnje.

Privrede s niskim prihodima i ranjive ekonomije suočavaju se sa sve većim pritiscima platnog bilansa i rizicima održivosti duga.

Ekonomski izgledi za male otočne države u razvoju, posebno će biti ograničeni velikim teretom duga, visokim kamatnim stopama i rastućom ranjivosti u vezi s klimom, navodi se u izvještaju, prenosi Xinhua.