Finansije
2

Umjesto likvidacije, predlagano da Banka Srpske bude specijalizovana institucija

FENA
Banka Srpske od danas je u procesu likvidacije, a iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) tvrde da Agencija za bankarstvo RS-a, kao samostalan i nezavisan organ nadzora bankarskog sektora, nažalost, nije prihvatila plan njene reorganizacije.

Podsjećaju da je entitetska vlada, u funkciji većinskog akcionara banke, predložila Agenciji rješavanje statusa Banke Srpske putem njene reorganizacije, odnosno da se banka bavi upravljanjem i unovčavanjem imovine, kao specijalizovana finansijska institucija.

Predloženi plan reorganizacije sačinjen je kao rezultat ocjene mogućnosti opstanka banke na bankarskom tržištu, namjere Vlade RS-a da na odgovoran način obešteti deponente i povjerioce banke, ali i kao rezultat procesa pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom u vezi s finansijskim aranžmanom za BiH.

Spomenuti plan izrađen je u skladu s međunarodnom praksom i standardima uređenog izlaska banke s finansijskog tržišta i istim je predloženo da Banka Srpske prestane sa obavljanjem bankarske djelatnosti, tj. poslova prikupljanja depozita i odobravanja kredita, kako bi se spriječilo dalje izlaganje deponenata i povjerilaca rizicima imanentnim bankarskom sektoru.

Predloženo je da se banka bavi upravljanjem i unovčavanjem imovine, kao specijalizovana finansijska institucija.

"Vlada RS-a je u funkciji većinskog akcionara, planom reorganizacije, utvrdila dinamiku namirenja potraživanja svih deponenata, osiguranih i neosiguranih, kao i dinamiku namirenja drugih povjerilaca Banke Srpske.

Imajući u vidu značajna likvidna sredstva kojima banka raspolaže, i druge izvore sredstava većinskog akcionara banke, cijenimo da bi namirenje osiguranih depozita bilo izvršeno u rokovima ne dužim od rokova utvrđenih propisima o osiguranju depozita.

Smatramo da je sačinjeni plan reorganizacije obezbjeđivao veću izvjesnost namirenja potraživanja svih povjerilaca u odnosu na namirenje koje će se postići u postupku likvidacije banke", navode iz Ministarstva finansija RS-a.